Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De redelijke ziekte

Bent u redelijk, probeert u uw verstand te gebruiken? Stop ermee, voor het te laat is.
Zie onderstaande verklaring van de volksgezondheidsdienst.

De rede heeft een verlammend effect op uw dagelijks functioneren. Deze enge ziekte doet uw kleinste gedachtegang te niet.
De symptomen van de rede zijn: standpunten vallen tegen elkaar weg, u wordt stil en vindt uw eigengeluid betrekkelijk, u probeert zich genuanceerd op te stellen en u krijgt neurotische trekjes, die in de volksmond met geduld, begrip, meegaandheid en bescheidenheid worden betiteld. Op langere termijn mondt de ziekte uit in verregaande destabilisatie van het gemoed, culminerend in zuurpruimerij of zelfs depressiviteit.

De ziekte heeft een lange incubatietijd en wordt zelden op tijd opgemerkt door de getroffenen. Potentiële redelijders zijn vaak te herkennen aan hun melancholische persoonlijkheid en de moeilijkheden die ze zich getroosten om alles te begrijpen. Herkent u deze symptomen bij uzelf of bij iemand uit uw omgeving, neem dan contact op met uw huisarts. Hij kan u doorverwijzen naar instanties, waar u op een therapeutische manier van uw kwaal afgeholpen kunt worden.

Na de therapie ziet het leven er in 90% van de gevallen rooskleuriger uit. Op een normaal menselijk niveau kan worden deelgenomen aan gesprekken over de actualiteit, humor in de breedste zin van het woord kan met een oprechte schaterlach gewaardeerd worden en de draden met de filosofische en melancholische behoeften zijn definitief doorgeknipt. Onderzoek heeft aangetoond, dat 75% van de genezen verklaarde personen een gelukkig gezinsleven heeft weten op te bouwen en goed functioneert in de hedendaagse veeleisende maatschappij.

November 2005

Schrijver: Willem Houtgraaf, 18 maart 2006


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.8 met 5 stemmen 876Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)