Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De hoogmoed van Adam

God was vast verstrooid toen de aap als een kruimel van tussen zijn vingers glipte. Kijk, hij krabbelt recht en grijpt een liaan en slingert door het lover naar de troon van klei, in het zenuwknooppunt van de jungle waar de leeuw met een grom en een geeuw zijn nieuwe onderdaan begroet.
“Ik ben de parel van jouw meester, het juweel van de eeuw’
giechelt de aap, die de klauw van de leeuw miskent
‘er rijpt een mens in mijn genen’

Achter hem wappert een olifant met zijn oren en krult zijn slurf om zijn nek en tilt hem een meter boven zijn muil, maar de leeuw proest het uit en de olifant wipt op voor een muis die woelt in zijn manen.
De aap valt op zijn schedel, een buil, en vlucht onder het bladerdek,
waar alle dieren, verward, in een vreemde taal spreken.
De geiten blaten, de schapen mekkeren.
De hanen kakelen, de kippen kraaien.
De muizen brullen, de tijgers piepen.
Dan strekt de aap zijn rug en bloed voedt zijn brein, de kwab die hij koestert, als een smaragd in een gewelfde kist van kalk.
Het brein bloeit. Nu zwelt het eerste woord in zijn strot, zijn stem kraakt, nog wat onwennig. Sindsdien noemt de aap zich mens. Hij tikt met een tak op de fouten van zijn meester. De dieren gapen.

God vindt het nu wel genoeg zo. Hij klapt een valluik open, een glijbaan ontrolt zich en hij suist naar de knoeiboel, zijn ontspoord meesterwerk. De buik van god puilt over zijn gordel en een engel zit op zijn schouder en speelt trompet, zwoele jazz. De meester werpt een warme schaduw over de jungle, de gouden uil fladdert om zijn amberen lokken, een libel zweeft als een ballerina langs zijn enkels, de lotus groeit in zijn voetspoor. Hij heerst weer.
Hij aarzelt niet langer, plukt de mens trefzeker bij zijn kanten kraag en slingert hem in een vleesmolen. Daaronder ligt de leeuw, moes druipt in zijn keel, merg en botten en vezels, een uitgeperste man.

Schrijver: Wim Veen, 28 maart 2006


Geplaatst in de categorie: mannen

2.1 met 7 stemmen 1.392Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)