Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Voetbaldiscriminatie

De FIFA heeft met onmiddellijke ingang maatregelen ingevoerd om het racisme op en rond het voetbalveld tegen te gaan. Dat is een sympathieke gedachte. Om te beginnen kan het niet zo zijn dat de scheids altijd maar in het zwart gekleed gaat: dat is een verkeerd signaal. Aangezien ik bekend sta als groot sportliefhebber, bied ik de KNVB graag een gedragscode aan, om van de schone voetbalsport een ware multiculturele happening te maken.

Gedragscode voetbalsport:

Scheidsrechter: Het is stigmatiserend, de scheidsrechter steeds in zwarte kleding zijn werk te laten doen. Dat zou immers kunnen worden opgevat als beschuldiging dat de gekleurde medemens zich doorgaans beperkt tot toekijken, in plaats van hard werken. Men zou kunnen veronderstellen dat de allochtoon te beroerd is om zélf eens tegen de bal te schoppen. Daarom is het wenselijk, dat in 50% van de wedstrijden de scheidsrechter in het wit gekleed gaat.

Kampioenschap: Het is niet eerlijk, dat sommige clubs nooit kampioen worden. Dat kan leiden tot scheve gezichten bij clubs die veel of juist weinig allochtonen in het team hebben. Daarom dienen volgens een vastgesteld meerjarenrooster alle clubs bij toerbeurt tot kampioen te worden uitgeroepen.

Homoseksualiteit: Aanvallende spelers dienen het doel van de tegenstander beurtelings via de linker- en rechterhelft van het veld te benaderen. Dat dient om te voorkomen dat de spelers respectievelijk voor linkspoot c.q. rechtspoot worden uitgemaakt, hetgeen als een belediging inzake de seksuele voorkeur van de spelers zou kunnen worden opgevat. Immers, homoseksualiteit wordt binnen veel minderheidsgroeperingen nog altijd slecht geaccepteerd.

Speeldata: Om een voorkeursbehandeling van bepaalde religieuze stromingen te voorkomen, dienen de wedstrijden gelijkelijk te worden verdeeld over de vrijdagen, de zaterdagen en de zondagen.

Toegangskaarten en betalingsverkeer: Aan de handel in zwarte kaarten dient wegens het kwetsende karakter daarvan voor bepaalde bevolkingsgroepen een eind te worden gemaakt. Aan drukkerijen dient een verbod te worden opgelegd, inzake het gebruik van de kleuren zwart, geel, rood en bruin bij de productie van de toegangskaarten. Het kan niet zo zijn, dat bij amateurclubs spelers en trainers altijd zwart worden uitbetaald. Met de belastingdienst dient te worden geregeld, dat de helft van de betalingen wit zal geschieden.

Geluidseffecten: Sis- en oerwoudgeluiden dienen gedurende de gehele wedstrijd te worden voortgebracht. Wanneer deze geluiden uitsluitend worden gemaakt wanneer enkele specifieke spelers aan de bal zijn, zou kunnen worden gesuggereerd dat de betrokken voetballers werkzaam zijn bij de aardgasafdeling van Essent of bij de plantsoenendienst. Dat is stigmatiserend, en dient dus te worden voorkomen.

Spandoeken en spreekkoren: Kwetsende teksten op spandoeken dienen niet alleen in het Nederlands gesteld te zijn, maar om communicatieve uitsluiting te voorkomen ook in het Congolees en Arabisch.
Wanneer teksten als “Silvie is de hoer van Amsterdam” worden gescandeerd, dient ook het tarief te worden vermeld. Daarmee wordt de suggestie voorkomen dat woonwagenbewoners hun echtgenote onder de prijs zouden laten werken.

Zo. Nu kan er niets meer mis gaan. Ik wens u allen een plezierige wedstrijd.

Schrijver: Driek Oplopers, 30 maart 2006


Geplaatst in de categorie: humor

2.5 met 4 stemmen 779Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)