Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ONGELOGEN

Er zijn van die mensen die altijd ontevreden zijn, zich altijd door het leven tekort gedaan voelen. Onzin, zeg ik altijd maar. Je krijgt wat je verdient. Als je maar eerlijk in het leven staat. Al is de leugen nog zo snel… enfin, de rest weet u. Ik zal er u een sterk staaltje van vertellen. Pas gebeurd. Het is een vriend van me overkomen. Hij heeft het me zelf verteld, dus ik heb het uit de eerste hand.

Wat is het geval? Mijn vriend heeft een zoontje van een jaar of tien, elf. Daarmee maakte hij verschenen zondag een wandeling hier in de buurt. Vraagt mijn vriend zo terloops aan z’n zoontje:
“En kerel, hoe gaat het de laatste tijd op school?”
Begint die jongen een prachtig verhaal op te dissen over zijn prestaties en mooie cijfers, waarvan mijn vriend op z’n klompen aanvoelde dat het niet klopte. Nou had hij al eens eerder gemerkt dat het ventje het niet al te nauw nam met de waarheid, dus mijn vriend denkt: ik zal hem eens een lesje leren. Dus hij zegt:
“Nou, nou, nou, ik hoop dat het allemaal waar is wat je me daar vertelt, want anders kon het over een paar minuten wel eens slecht met je aflopen!”
“Hoe dat zo?” vraagt de jongen wat ongerust.
“Nou”, zegt z’n vader, “we gaan zo dadelijk de kanaalbrug over en o, o, weet je waar die brug om bekend staat? Die stort in als er een leugenaar overheen loopt.”
Nou, dat zoontje van mijn vriend begint ‘m toch aardig te knijpen en bij de brug aangekomen zegt-ie:
“Nou, pappa, ik zal het maar eerlijk bekennen: wat ik daarnet over school vertelde was niet helemaal waar. Ik heb wel een klein beetje gejokt. Eigenlijk had ik helemaal niet zulke mooie cijfers.”
Zegt z’n vader:
“Mooi zo kerel! Eerlijk duurt het langst. Voor die slechte cijfers krijg ik je nog wel als we thuis zijn, maar je kunt nou in elk geval veilig de brug over.”
Maar ja, die jongen denkt: ik heb nou de waarheid wel verteld, maar was het wel de vólle waarheid? Wat gebeurt er als ik toch nog niet helemaal eerlijk ben geweest? Dus hij blijft nog wat aarzelend voor de brug staan.
“Nou, kom aan!” roept z’n vader, je hoeft nou toch niet bang meer te zijn? Loop maar achter me aan!” En hij loopt zelf de brug vast op.
Wat gebeurt? Als hij er midden op is, stort de brug onder groot geraas in, mijn vriend gaat kopje onder en komt even later druipend de walkant opgekropen.

Kijk, dat bedoel ik nou. Boontje komt om z’n loontje. Je krijgt wat je verdient. Mijn vriend had glashard tegen z’n zoontje lopen liegen, want hij wist dondersgoed dat er nog nooit een brug is ingestort doordat er een leugenaar overheen liep.

Schrijver: N. Wamelink, 7 april 2006


Geplaatst in de categorie: humor

2.3 met 6 stemmen 640Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Rina
Datum:
10 april 2006
Driedubbelovergehaaldedroste-effectleugen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)