Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Margarita

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van ouders op hun kinderen. Het is niet precies bekend hoe desastreus vreemd gedrag van papa en mama precies is voor het gedrag van het nageslacht. Maar als niet alleen je moeder de hele tijd tegen bomen staat te ouwehoeren, maar zelfs je hele familie van Lotje getikt is, dan zit het je niet mee. Arme Margarita. Maar om nou 25 mille aan Talpa te vragen…

Volgens mij hebben veel van die Oranjes en hun aanhang een klap van de molen gekregen. Zoals die Pieter met die oren, die zo beroerd piano speelt en zo enorm ijdeltuiterig de baas speelt bij de landelijke botsingenonderzoeksraad. Niemand mag daar het woord voeren, alleen Pieter zelf. Als er weer eens een ongeluk is gebeurd, staat Pieter tussen de optrekkende rookwolken alvast te vertellen wat de oorzaak volgens hem is. Gevolg: niemand luistert nog naar hem en zijn onderzoeksraad. Trix huilde toen haar zus met hem kwam aanzetten. Tranen met tuiten. Want hij was niet van adel. Verkeerde reden, Trix! Je had heel Soestdijk bij elkaar moeten krijsen omdat hij een eikel is waar je je als schoonfamilie te pletter voor schaamt! Dát is de reden!

Of die mevrouw die ieder jaar met Kerst tot schrik van het paleis in de hal een enorme keel op zet. Psychologen noemen dat hysterie, maar haar famielie noemt dat vergoeilijkend ‘zingen’. Ze heeft ooit nog eens een CD’tje gemaakt. Dozen vol staan te verstoffen in een kelder ten paleize. Niemand wil die rommel hebben. Of die Jorge waar ze mee getrouwd is geweest… Ook een lekkere vent. In restaurants zat ‘ie aan de billen van de serveerstertjes. Dat kon zijn kippige vrouw immers toch niet zien. De lul! Echtscheiding? Bedragje mee? Ze hadden hem moeten verzuipen in een of andere paleiselijke vijver.

En die Dikke Willem? Hij wilde trouwen met een of andere blonde snol, de dochter van een luchtvaartpionier. Mocht niet van mamaatje. Want die had al genoeg te stellen met de vliegtuigmanie van opa. En stel je voor dat Martinair opeens vliegtuigen van de firma Lockheed zou willen kopen? Dat viel natuurlijk niet uit te leggen aan het volk. Daarna beproefde Willem zijn geluk met de dochter van een fiscaal uitgeweken tandarts. Mocht ook niet van mamaatje, want dat was niet chique. Zal wel iets van oud geld versus nieuw geld zijn geweest. Maar het is geregeld: een of andere Zuid-Amerikaanse moordenaarsdochter. Ideaal. Wel een slimme vrouw: een van de eerste zinnetjes die ze in redelijk Nederlands wist uit te spreken was: “Dat was een beetje dom”. Gezien het feit dat dit over Willem ging, beschouw ik deze frase als een understatement, maar goed…

Maar Margarita is het gelukt, al dit leed te overtreffen met haar ADHD-baron. De hofdignitaris noemt hem hardnekkig De Lul van Zuidwijn, zo berichtte mij een anonieme fax. Tsjonge, je moet wel echt een ongelooflijk blind paard zijn om met zoiets te willen trouwen. Hoe krijgt ze het voor elkaar: een schroefje in een muur is een microfoon, een onverkwikkelijke scheiding met een rechtszaak over wie er nu ’s nachts met de hond naar bed mag, haar slipje uitgewrongen boven een reageerbuis om de genetische geschiedenis van de familie tegen het licht te houden en stiekeme bandjes van gesprekken met tante Trix die door kaboutertjes uit een zwaar bewaakte bankkluis zijn gejat.

Nu wil Margarita 25 mille van Talpa omdat uit die gejatte tapes is geciteerd. Dat vindt ze pijnlijk. Ik vond het ook pijnlijk. Erg pijnlijk zelfs. Ik heb twee dagen buikpijn gehad van het lachen. Talpa hoeft niet te dokken. Want volgens mij hebben we als volk nog wel een potje waar we dat bulderend van de lach dolgraag uit willen betalen.
De vermakelijkheidsbelasting!

Schrijver: Driek Oplopers, 10 apr. 2006


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3,0 met 3 stemmen 814Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
MarieAnne
Datum:
10 mrt. 2007
Hij is echt geweldig!! En zelfs Paco vindt hem leuk en die schrijft ook zo bijzonder geinig. Maar ik heb "zitte hikke".
Naam:
paco
Datum:
14 apr. 2006
Email:
pacocritici.nl
Vind hem weer gaaf. Nog steeds.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)