Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Beter Nieuws

Vanwege de problemen in het krantenwezen ben ik bezig. Het nieuws moet lekkerder spannender en de lezer moet zelf kunnen oordelen of hij/zij de privacy van de persoon in het nieuws respecteert. Dat is volwassener.
Als pilot-study heb ik twee nieuwsberichten uit de Volkskrant bewerkt. Een pilot-study is een experimentele pilotenstudie op modale vlieghoogte.

nieuwsfeit 1. AMERIKAANSE IN BELGIE VEROORDEELD

Door een misverstand is de Amerikaanse lady M. in België rechtelijk veroordeeld. Daar kwam ze onlangs achter. Volgens het Belgische weekblad Humo, doorgaans gedegen geïnformeerd, was het echter een belgenmop. Dat blijkt toch niet het geval.

Het nummertje van M. mag in België niet. Haar maten zijn namelijk identiek aan die van de 56-jarige Belgische Acquaviva. Uit Moeskroen nog wel. Je zou zeggen, wat zou dat. Maar rechter Xavier Hiernaux veroordeelde M. vanwege namaak van Acquaviva in nepmaten. M. zou zich daartoe ook in stilte en geheim verborgen hebben genesteld in Moeskroen.
Voorts blijkt dat M. nu ontkent. Zij ontkent ooit in België te zijn geweest en dat te kunnen bewijzen. Vele Moeskroeners hebben M. wel degelijk gezien. Sommigen onder hen hebben haar gezien met lint. Logisch natuurlijk - om te meten.
Er is nu echter één inwoner, Christophe Delbar, die zegt dat het Debbie is, een dansende dubbelgangster.

Onze Zuiderburen verkeren in een impasse. Als het M. lukt te bewijzen nooit in België te zijn geweest ben ik ook van de partij. Volgens ingewijden word of ben ik veroordeeld voor een onzedelijk voorstel aan Freya van den Bossche, de uitermate attractieve en charmante Belgische vice-première, en wel te Turnhout.
Uiteraard ben ik daar ook nooit geweest, in België. Die Freya speelt vuil spel. Het was in Bergen op Zoom. Of Roozendaal.
Ik maakte een gebbetje en zei ‘zullen we gaan droogpruimen en zemelknopen of met een nat zeil thuiskomen?’ Je kunt overal wel de zeden in gaan betrekken toch. Niet van Freya verwacht, die is normaliter niet zo bleu-bleu. Ze wil waarschijnlijk meer zedelijke stemmen winnen.
Conclusie tussentijds en mijnerzijds: Dit al zegt dus meer over de tegenpartij dan over M. en mij.

nieuwsfeit 2. J.B.'s GELUKKIGE TERUGKOMST

2 Gelukkig, voor het eerst in jaren kunnen we werk zien van J.B. in zijn geboortestad te 's-Hertogenbosch. ‘Het veld heeft ogen, het woud heeft oren’ die men thans op rond de 1500 schat, maakt deel uit van tentoongestelde spreekwoorden in het Noord-Brabantse Museum.
Daar ziet men ook de grote steen met inscriptie waarvan in 1937 twee fragmenten zijn gevonden, die secundair "verwerkt" waren in twee laat-Romeinse paalkuilen. Onderdeel van een castellum van ongeveer 100 jaar na Christus. Gevonden in Cuyk, je kunt het niet verzinnen.

Aan de Maas te Cuyk zou een militaire politiepost gevestigd kunnen zijn geweest, een ‘statio’ onder leiding van een beneficiarius consularis.
Toen dus al, beste vrinden, dat Cuyk dat weet wat. De Nijmeegse vierdaagselopers over het Cuykse militaire ponton over de Maas zouden het daar eens over moeten hebben!
Daar had J.B. trouwens ook wel eens aandacht aan kunnen besteden. Niet altijd dat zeurderige circus, dat weten we nou echt wel. Die Haarlemse troubadour die kan me wat!

Beslis nu of u de identiteit van M. in nieuwsfeit 1. of J.B. in 2. wilt leren kennen. Of dat u ze respecteert.
Bedenk wel: terug kan niet meer! Dat is de toekomst.ONTHULLING:


1. Het betreft de Amerikaanse zangeres en SuperStar Madonna: haar hit ‘Frozen’ zou in vier maten identiek zijn aan het nummertje ‘Ma vie fout champ’ van de Belgische Salvatore Acquaviva, een man dus.

2 J.B. is Jeroen Bosch.
Bosch' eigenlijke familienaam was Van Aeken. Hij ondertekende zijn werk echter met Bosch, omdat hij in 's-Hertogenbosch was geboren en er het grootste deel van zijn leven woonde. In het Spaans duidt men Jeroen Bosch aan met El Bosco.
‘Het veld heeft ogen, het woud heeft oren’ is een tekening van Bosch, gedateerd rond 1500. Wat-ie bij die spreekwoorden doet, heb ik in onderzoek.

Schrijver: jos zuijderwijk, 5 mei 2006


Geplaatst in de categorie: kunst

3.8 met 9 stemmen 795Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)