Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Complimententelefoon

Zeg, vuile graftak, hoe haal je het in je botte hersens om te beweren dat bewoners van de drie grote steden minder vriendelijk zijn dan de rest van de Nederlanders? Zitten er geen hersens in die rotkop van je? Is het nou echt alleen maar gemalen kippenstront daarboven? Ik mag me dan als geboren en getogen Amsterdammer wellicht een beetje grof uitdrukken, maar ik ben heus niet onvriendelijk. Net zomin als mijn meeste stadsgenoten. Dat jullie op het platteland nou niets gewend zijn…

Er heeft weer een of ander overbodig tiepje een onderzoek gedaan. De Nationale Ontvangst Barometer. Zo heet dat onderzoek. Ja, u leest het goed. Nationale Ontvangst Barometer. Kan het nog lulliger? Als een onderzoek zo’n bezopen naam heeft kan het nooit wat voorstellen. De uitkomst is dus volstrekt belachelijk: twee derde van de Nederlanders vindt Amsterdammers, Rotterdammers en Hagenezen onvriendelijk. Sorry hoor, maar wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. En trouwens, de mate van vriendelijkheid van een Hagenees is sowieso niet te meten. Als je niet uit die stomvervelende ambtenarenstad komt, kun je een gemiddelde Hagenaar niet eens verstaan. Hoe weet je dan of ‘ie vriendelijk is?

Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. Natuurlijk trappen we zo nu een dan een of andere provinciaal in elkaar. Moet ‘ie maar niet stomdronken met zijn vriendjes op ons Rembrandtplein de boel lopen verstieren. Vrijgezellenparty noemen ze dat. Lazer toch op: het is mij sowieso een raadsel wat een vrouw ziet in zo’n kapotgezopen boer. Of gaat meneer echt trouwen met een varken? Heb ik als vriendelijke stedeling iets gemist? Mag dat tegenwoordig? Maar goed, een stel klierende provincialen krijgt klappen. Maar om nou te zeggen dat we onvriendelijk zijn…

En natuurlijk dringen we voor. In winkels, in de bioscoop. Want wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. Als je niet voordringt, dan sta je toch langer in de rij? Dacht meneer Barometer soms dat we niets beters te doen hebben dan wachten? We hebben een beetje een hekel aan die trekautomaten met zo’n rol nummertjes erin. Maar zo’n geval kan toch stuk? Wij in de grote stad denken bij ‘een nummertje trekken’ echt niet aan wachten. Wel aan een beurt, trouwens.

Minder vriendelijk? Wij? We houden gewoon van duidelijk communiceren. Ons Amsterdamse trambedrijf heeft zijn ‘klachtennummer’ omgedoopt tot ‘complimententelefoon’. Dat is bedacht door een of andere marketing-ellendeling. Die is lang geleden op een kwade dag op het platteland uit de klei getrokken. Voorbij Utrecht, waar de bewoonde wereld ophoudt. Maar weest gerust, die gaan we dus ook nog even op zijn bek timmeren. Neem een ander in de maling, met je NIMA-A en je NIMA-B. Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op, dus.

Vanuit de grote stad lach ik het platteland uit. Ik trek met veel plezier een lange neus. In de buurt van de Moerdijk woont een mevrouw. Die heeft een bescheiden sekspraktijk aan huis. Dat geeft overlast voor de buren, vindt de burgemeester. Onzin, want in die sekspraktijk wordt heus niet harder geschreeuwd dan bij de tandarts, eveneens met praktijk aan huis. Maar mevrouw moest met haar erotische speeltjes opkrassen. Naar een boerderijtje ergens buiten het dorp. Nou, ik verzeker u, dat was hier niet gebeurd. Want wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op.

Schrijver: Driek Oplopers, 18 mei 2006


Geplaatst in de categorie: woonoord

1.0 met 4 stemmen 495Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)