Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

TUSSEN WIEROOK EN WICCA - een bezoek aan de paranormale beurs in Groningen

Gejaagd door de wind – er stond een storm van windkracht tien – reden Francine, mijn zoon Hugo en ik in maart 2004 naar de Paraview-beurs die gehouden werd in de Martiniplaza in Groningen. Gewapend met twee digitale camera’s, een bloknootje en een gezonde dosis scepsis struinden we tussen drie en half zes langs de vele stands en kraampjes om ons een beeld te vormen van het paranormale gebeuren in de Martinistad.

De eerste indruk die we bij binnenkomst kregen, was dat hier een soort overdekte markt gehouden werd: bij de meeste kraampjes kon je je allerlei dingen aanschaffen, variërend van genezende edelstenen tot en met het nieuwste boek van Neal Donald Walsch in de serie “Gesprekken met God”. Opvallend was ook, dat spullen met een totaal tegenstrijdige inhoud gebroederlijk naast elkaar lagen. Zo zag ik een boekje van ds. Stolp over “De Christus in ons” vlak bij een aantal uitgaven over wicca en hekserij liggen. De inhoud deed er dus helemaal niet toe, dat was maar bijzaak.

Al snel bleek het niet zo’n denderend idee om onszelf bij de kraampjes te presenteren als beheerders van websites, die hier een reportage kwamen maken. Niemand wilde graag op de foto en als we een camera tevoorschijn haalden, keken velen wantrouwend op. Waarschijnlijk nog de naweeën van het Jomanda-effect. Zo liet ik mij door een mevrouw de werking van ‘Touch for Health' demonstreren. Daarbij moest ik mijn handen vouwen en ze hoog in de lucht steken; ze kwam daarna tegenover me staan en probeerde mijn handen naar beneden te trekken. Op een willekeurige plaats in de zaal lukte dat vrij gemakkelijk, maar toen ik ging staan op een paar magische voetzolen, die op de vloer waren aangebracht, kon ze sjorren wat ze wilde zonder dat ik een krimp gaf. Ze kon zelfs een soort handstand op mijn gevouwen handen uitvoeren zonder dat mijn hakken van de vloer kwamen. Volgens haar uitleg werd dat veroorzaakt doordat die plek ‘ontstoord’ was van allerlei negatieve energieën die het leven doorgaans bemoeilijken.
Francine nam ondertussen een foto van deze demonstratie, maar toen de dame van deze stand dat merkte, vroeg ze ons op verontruste toon om vooral géén foto van haar te plaatsen op het internet en géén namen te noemen, anders zouden buitenstaanders er misschien een verkeerde indruk van krijgen.
Dat beloofden we natuurlijk plechtig.

Wat mij erg opviel was het grote aanbod aan spullen op het gebied van wicca en hekserij. Zo lagen er diverse standaardwerken over ‘witchcraft’ te koop. Ook heksenspiegels, pentagrammen en zwartmagische kaarten waren prominent aanwezig. Dat geeft al aan hoe trendy dat inmiddels is geworden. Uit nieuwsgierigheid wierp ik een blik in een heksenspiegel: dat was een spiegeltje met een bobbelig oppervlak, waaroverheen een dun laagje zwart plastic was gespannen. Kosten: €15,--. Ik was benieuwd naar de uitwerking van deze onbezonnen daad, maar ik bemerkte geen noemenswaardig effect, en dus legde ik het kleinood maar weer voorzichtig terug.

Bij sommige stands kon je voor €12,50 een tekening van je beschermengel laten maken. De naam van deze gids werd je dan ook meteen bekend gemaakt. Als je dat nog niet voldoende vond, mocht je voor €5,-- drie vragen aan je engel stellen.
Uiteindelijk kon ik mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en stapte ik vol goede moed op een kraampje af, waarachter een hoogblonde jongedame zat. Het ging toch heel anders dan ik gedacht had, want om een indruk te krijgen van mijn ‘hoofdgids’ of ‘oergids’ moest ik eerst tien beduimelde kaarten van een stapeltje pakken en die op de tafel voor mij uitspreiden. Daarna werd mij gevraagd drie kleurkrijtjes te pakken, want ook je voorkeur voor kleuren zegt iets over je persoonlijkheid – iets wat ik niet zal bestrijden.
Ze begon toen direct op een velletje blauw papier te tekenen. “U bent nogal nerveus” zei ze. “U zit te veel in uw hoofd. Eigenlijk zou u moeten mediteren om meer rust in uzelf te krijgen.” Ik was benieuwd wat ik nog meer te horen zou krijgen, want dit is natuurlijk wel een openingszet die de oren doet spitsen.
Onderwijl tekende ze verder aan de engel. “Is dit nu mijn beschermengel?” vroeg ik argeloos. “Nou, dit kan uw hoofdgids of uw oergids zijn, want u heeft er verschillende.” “Wat is dan het verschil?”, vroeg ik. “Nou, uw oergids is de gids die van het begin af aan al bij u is geweest, terwijl de hoofdgids nu de leiding heeft over uw ontwikkeling”. Erg veel wijzer werd ik daar niet van, maar ik besloot het spelletje mee te spelen.
Toen de tekening klaar was, onthulde ze mij de naam van mijn gids. “Dat is Michaël’, zei ze, “u heeft héél hoge leiding!” Ik voelde werkelijk plaatsvervangende schaamte toen ze dat zei, ik had met haar te doen. “U heeft genezende gaven”, voegde ze eraan toe, “en u draagt een geestelijk licht dat u wilt verspreiden”. Op de krijttekening stond een engel, die een kaars in zijn handen droeg; mijn dochtertje van tien deed het waarschijnlijk beter.
Vòòrdat ik weer opstapte, vroeg ze mij nog een paar keer of ik vragen wilde stellen aan mijn gids: dat kostte €5 extra.

Rond half zes verlieten Francine, mijn zoon en ik de beurs. Door de gierende storm liepen we terug naar de auto. Tweehonderd meter van de uitgang lag een platgewaaide billboard met reclame voor de paranormale beurs op het trottoir. Ik raapte hem op en zei “Zullen we die als souvenir meenemen?” We besloten er toch maar van af te zien, want hij paste niet in de kofferbak. Daarna probeerde ik het ding uit alle macht te verscheuren, maar hij zat steviger in elkaar dan ik gedacht had. Daarop legde ik hem terug op het trottoir en keek nog eenmaal om.
“Dit was eens maar nóóit weer”, dacht ik, "vlieg toch op". Door de storm, met rukwinden tot windkracht 10, reden we terug naar Leeuwarden.

Schrijver: Hendrik Klaassens, 29 mei 2006


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.4 met 5 stemmen 868Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fran
Datum:
27 oktober 2006
Email:
fransneeknet.nl
Wat een herkenbare gebeurtenis :)))) Alsof ik er zelf bij was.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)