Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vandaag is rood...

Hoe verdrietig en tegelijkertijd hilarisch. Het ene moment hoor ik Marco Borsato met zijn nummer ‘rood’, en het andere moment brengt het nieuws mij bij de keiharde werkelijkheid: een aardbeving, met als gevolg rode kleuren. Gewonden en doden. Ik bedacht me geen moment en probeerde die rode kleur eens anders te omschrijven dan liefde, rozen, en rode wijn.


….Ik stond kaarsrecht en mijn schouders hadden een krampachtige houding. Mijn ogen waren wazig door alle tranen die ik had gehuild. Op mijn kleren zaten vegen. Geen zwarte of groene vegen. Nee, het waren rode vegen. Ik probeerde me een weg te banen door brokstukken dat bestond uit ingestorte huizen en uit elkaar gescheurde lijken. Ik bukte en veegde mijn bebloede handen af aan een lijk dat was bekleed met een jas. De jas gebruikte ik als een handdoek. De man waar aan de jas toebehoorde, gaf geen antwoord, ik kon hem ook niets vragen. De man was dood, en zijn voeten hingen los aan zijn benen. Ik liet rode vegen achter op zijn linnen jas. Overal waar ik keek zag ik rode vlekken of vegen. De angst die ik voelde was groot. Kwam ik hier nog wel levend uit? Ik huilde. Mijn tranen lieten een rode spoor achter op mijn gehavende gezicht. Ik zette mijn tanden in mijn onderlip. Ik proefde de zilte smaak van het bloed. Maar het deerde mij niet. Waarom was ik blijven leven? Waarom moet ik toezien op deze doden en gewonden, besmeurd met zwart en rood. En waar de laatste kleur mij schril uitlacht. Ik gilde toen ik struikelde over een losliggende arm. Ik was doodop, en verloor het bewustzijn. Het zwart voor mijn ogen veranderde in een rode waas….


Rood kan dus ook anders zijn. Het is maar dat je het weet. Iemand een rad voor ogen draaien? Nee, dat is niet wat ik wil. Angst aanjagen dan? Ook dat niet. Het enige wat ik wil, is even de spiegel omdraaien. Marco liet de ene kant zien. En ik laat je de andere kant zien. Ben je wakker? Houden zo!

Schrijver: Paula, 29 mei 2006


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.8 met 5 stemmen 962Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)