Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Droomwereld...

Ik droom soms van een wereld waarin geen verlies bestaat. Een wereld waarin kinderen hun ouders nooit verliezen. Een wereld waarin ouders nooit afscheid hoeven te nemen van hun kinderen. Het is een mooie wereld, maar een wereld die alleen maar bestaat in mijn dromen. Of tenminste: hij bestaat alleen in dromen. Want laten we eerlijk zijn dat ik niet de enige ben die daar wel eens over droomt.

Mijn oma zei jaren geleden op een zomerse dag iets tegen me dat me nog altijd is bijgebleven. Ik weet dat het voor mijn verhaal beter zou zijn als het regenachtig was geweest die dag maar helaas was het medio augustus en warm. Ik was bij mijn oma en mijn oma en ik hadden het nogal vaak spontaan over Ome Stef. Ome Stef is mijn oom die veel te jong is overleden, na aangereden te zijn door een vrachtwagen in een of ander niet nader te noemen plaatsje in Frankrijk. En mijn oma en ik spraken daar over. Behoorlijk vaak. Nu moet ik zeggen dat ik, van alle kinderen in de familie, nog wel het meest zichtbaar aangeslagen was door zijn dood. Wat eigenlijk niet veel meer betekent dan dat ik nogal gemakkelijk en publiekelijk mijn emoties toonde. Daar kan ik weer een heel apart verhaal aan wijden, dat zal ik nu laten. Maar mijn oma zei op een dag iets tegen me dat ik met alle plezier eens wil herhalen. Ze zei: Een kind hoort niet eerder te sterven dan zijn moeder.

In die droomwereld zou dat niet gebeuren. Maar die droomwereld die bestaat niet.

Nu impliceert mijn verhaal wellicht dat ik het prima vind dat een kind van zijn of haar ouders afscheid moet nemen. Dat is zeker niet zo. Een goede vriend van me zag zijn moeder langzaam sterven aan een slopende ziekte en ik voelde de pijn die hij voelde. Ik huilde met hem mee. Waarschijnlijk zonder dat hij het in de gaten had.

Door allerlei omstandigheden spreek ik die vriend al een tijdje niet meer zo intensief. Hij kreeg een vriendin en besloot zijn energie in haar te steken. Van een afstand echter blijf ik in de gaten houden hoe het met zijn moeder gaat. Soms informeer ik stiekem bij gezamenlijke vrienden. Soms bel ik naar zijn huis in de hoop dat zijn moeder opneemt. Ik heb zijn moeder niet vaker dan twee of drie keer gezien maar vrees haar sterven omdat in mijn kinderloze leven er gevoelsmatig niks vreselijker is dan het verliezen van een van je ouders.

Zou dit een brief zijn aan mijn vriend dan zou ik hem het allerbeste wensen. Ik zou hem zeggen dat alles weliswaar niet goed komt maar dat de tijd de wonden relativeert. Ik zou hem zeggen dat de littekens vervagen en op een dag zich enkel nog tonen als het heel koud is of als er een onweersbui op komst is. Het zou geen troost zijn voor hem. Door de jaren heen ben ik me meer en meer gaan realiseren dat ik hem niet troosten kan. Hoe zeer ik dat soms ook wilde. De natuur is genadeloos en onbegrijpelijk. De pijn is niet te voorkomen. In een brief aan mijn vriend zou ik hem vertellen dat ik de pijn graag van hem over zou nemen. En ik zou het menen. Een onmogelijk gebaar maar als ik het kon zou ik het doen. Voor hem zou ik het doen. Ik zou mijn brief afsluiten met een sterktewens. Een wens die hij niet eens zou lezen omdat ie het al zo vaak gehoord heeft. Van zijn familie, zijn vrienden, zijn collegae. Als iedereen hem maar vaak genoeg sterkte wenste zou de hele wens zijn waarde verloren zijn.

Zou dit een brief aan mijn vriend zijn dan was het een verzameling van nutteloze uitingen, onmogelijk maar goedbedoelde gebaren en wensen die hij niet zou lezen. Het zou een nutteloze brief worden en daarom schrijf ik hem voor wie hem lezen wil.

In een droomwereld zou mijn oma haar zoon nooit verloren zijn. Mijn vriend zou zijn moeder niet verliezen. Familie en vrienden zouden altijd samen zijn. Die droomwereld is een onmogelijke wereld en daarom hoop ik dat mijn beste vriend de kracht zal vinden om door te gaan. Ook nadat zijn moeder hem verlaten heeft. Ik wens hem het allerbeste. Omdat ik weet dat hij mij dat ook zou wensen. Met heel zijn hart.

Schrijver: Roel van Rijswijk, 16 juli 2006


Geplaatst in de categorie: overlijden

4.3 met 15 stemmen 1.173Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)