Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Geert Graai

Er zijn heel wat mensen, in en buiten Nederland, die te kampen hebben met een zwaar gemoed. Ze lachen te weinig. Die stakkers krijgen van de dokter meestal een paar kilo Prozac voorgeschreven: dat klaart het gemoed, en de patiënt lacht weer wat af. Maar er bestaat een veel goedkopere therapie.
Kijk eens een zondagje naar het programma van Harry Mens!

Een wonderlijke uitstalling van kneusjes wordt op zondagochtend via kwaliteitszender RTL7 aan het volk gepresenteerd. Afgeserveerde politici van rechtse snit, een mentaal getormenteerde oud-societyjournalist met rabiate rechtse praatjes, en vooral een hoop “financiële deskundigen” die gewoon betalen voor de zendtijd. Het ziet eruit als informatie, maar het is gewoon reclame. Een van die “deskundigen” is onlangs lelijk tegen de lamp gelopen.

Een zekere Geert Schaaij vertelde dit voorjaar in het programma van Harry dat het een goed idee was, om aandelen in de beddenfirma DiCo te kopen. Maar later kwam uit dat zijn bedrijf in de voorgaande week zeer actief met DiCo bezig was geweest. Want Schaaij is directielid bij de vermogensbeheerder International Assets, die in de week voor de uitzending had ingetekend op een onderhandse plaatsing van aandelen Dico. De koersstijging die de promotie in het TV-programma teweeg bracht, leverde Schaaij een flinke bom duiten op. Dat heet marktmanipulatie. De beleggingswebsite Inveztor.nl ontdekte het gesjoemel en trok aan de bel.

De Autoriteit Financiële Markten, AFM, heeft aangifte gedaan tegen Schaaij.
Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of er spraken is van marktmanipulatie of handel met voorkennis. Onderzoek? Hoezo onderzoek? Als je intekent op een onderhandse plaatsing terwijl je weet dat er over een paar dagen flink reclame wordt gemaakt voor het aandeel (notabene door jezelf), tja, dan is het manipulatie en handel met voorkennis, dacht ik zo. En Harry? Die noemde de AFM van Arthur Doctors van Leeuwen al een keer een stelletje grapjassen. Toevallig gebeurde dat wel toen de AFM een poosje geleden een onderzoek tegen vastgoedfraude door Harry had ingesteld… Ik bedoel maar.

Maar ach, tegen het programma Business Class van vastgoedoplichter Harry Mens had ik nooit zoveel bezwaar. Ik vermaakte me wel met het aanschouwen van een collectie pathetische ijdeltuiten, met Harry voorop. Ik kon altijd wel lachen om de reclame van een timmerman die prachtige bibliotheken in elkaar schroefde met ambachtelijk gereedschap uit het jaar nul. Een echte nep-oude bibliotheek, terwijl de kijkers van het programma zelden een boek van dichtbij hebben gezien. Hij doet maar, die Harry. Maar wanneer een programma zich leent voor oplichterspraktijken, dan heb ik er ernstige bezwaren tegen. Bovendien moet het maar eens afgelopen zijn met het verhuren van reclamezendtijd die is vermomd als een informatie-item. Justitie moet dus niet alleen meneer Schaaij vervolgen, maar ook iets doen tegen RTL7 en het programma van Harry.

Harry noemde de ophef over de fraudezaak die onder zijn neus plaatsgreep “een storm in een glas water”. Maar als we dan toch een containerbegrip hanteren: ik vind Harry en zijn duistere vriendjes een stel palingen in een emmer snot!

Schrijver: Driek Oplopers, 17 juli 2006


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 4 stemmen 544Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)