Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vakantie voor de deur

Mijn vakantie staat voor de deur. Maar ik weet niet zo goed of ik de boel wel de boel kan laten. Zijn Nederland en omstreken wel in staat op een beetje op zichzelf te passen als ik weg ben? Hier nemen we aan de lopende band consumenten in de maling en slaan godsdienstwaanzinnigen weer toe, en ook in de ons omringende landen gebeuren rare dingen…

Om alvast in vakantiestemming te komen, keek ik naar een reclamespot op SBS-6, de zender die mijn favoriet is wegens het elitaire niveau van zijn kwaliteitsprogramma’s. Reclame voor zonnebrandcrème. Ik zat verbijsterd rechtop in mijn stoel. Want Nivea heeft een nieuw kwaliteitscriterium voor zijn smeerseltje bedacht. Nee, het garandeert geen gelijkmatige bruining. Nee, het ruikt niet extra lekker. Nee, als je je ermee insmeert hoef je de andere sekse niet van je af te slaan. Nee, Nivea Zonnesmeer heeft de klant iets héél anders te bieden. Zit u goed? Nadat je je hebt ingesmeerd, werkt het meteen!

Marketing is een bijzonder vak. Een soort goochelen. Het maakt iets van niets. Mag ik even een paar producten onder uw aandacht brengen waarvan je raar op je neus kijkt als ze niet meteen goed werken? De parachute (“Neenee, u moet hem eerst een keer inspringen”), het condoom (“Papa gebruikte hem voor het eerst, hij moest nog dichtgevreeën, en daarom ben jij geboren”) en het paspoort (“Zozo, dus u houdt vol dat u De Vries heet? Hier staat Jansen”).

En God heeft het erg moeilijk omdat Allah hem steeds uitlacht als ze elkaar tegenkomen op de gang. Want die Gristenen zijn echt om je te bescheuren! Wat ze nu weer gepresteerd hebben in de Bible-belt: het Hoornbeeck College in Amersfoort weigert een leerling aan te nemen omdat hij thuis een open internetverbinding heeft én TV. De school stelt dat de leerling zich op die manier kan verdiepen in Godslasterlijke zaken als moderne lectuur en popmuziek. Beschamend. Als ik terug ben van vakantie zal ik daar bij de poort eens een stapel Playboys uitdelen, en wat CD’s van U2. Ik heb trouwens weer op de grond liggen rollen van het lachen, toen ik gisteren op TV zo’n zwarte-kousenechtpaar zag. Ze waren begin twintig, en kochten een hoedje voor de vrouw des huizes. Want vrouwen mogen niet met onbedekt hoofd naar de kerk. Ik citeer mevrouw even: “Want de man was van (sic) God boven de vrouw gesteld”. Maar goed, Jut en Jul staan bij de spiegel, en zij heeft een lullig zwart hoofddeksel van zwart materiaal en zwart vitragegordijnstof op het hoofd. En ik hoorde het hem echt zeggen: “Een heel sportief hoedje”. Hij zei het echt! “Sportief hoedje”. Nee sukkel, een lullig hoedje model-1950 ís niet sportief. Zo’n hoedje is gewoon een verwerpelijk symbool om de vermeende inferieuriteit van de vrouw te benadrukken, waar jullie geloof op gebaseerd is! Het enige sportieve hoedje dat er bestaat, zo vertelde mijn boezemvriend Peter, is de baseball-cap.

Maar ook in de landen om ons heen is een hoop aan de hand. Duitse soldaten mogen als ze op dienstreis zijn niet meer logeren in de buurt van homobars. Het defensie-ministerie wil daarmee imagoproblemen voorkomen. Oké, ik geef toe: het is géén gezicht, zo’n roze tank op het slagveld, maar deze maatregel vind ik overdreven.

En België dan? Daar ontsnapte een gedetineerde door gewoon de plaats in te nemen van zijn celgenoot, die wél moest worden vrijgelaten. De Belgische minister van Justitie is woest. Ze had juist de procedures voor vrijlating strenger gemaakt na een reeks eerdere verwisselingen enkele jaren geleden. Nog niet streng genoeg dus?

En Groot-Brittannië? Daar heeft een politiechef een folder laten drukken met het advies aan vrouwelijk uitgaand publiek om bij het stappen geen rokje maar een nette lange broek aan te doen. Zodat hun slipje niet te zien is als ze stomdronken van de barkruk flikkeren. Erg zorgzaam, commissaris, maar hebt u niet wat beters te doen?

Als deze column verschijnt, zitten mevrouw Oplopers en ik in een 747 naar het oosten. Maar ik hou mijn hart vast. Want wat tref ik aan in Nederland en omstreken als ik weer terug kom uit Azië? Past u allen een beetje op de tent? Dank. En uiteraard, waarde lezer, wens ik u ook een plezierige zomer toe!

Schrijver: Driek Oplopers, 29 juli 2006


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.3 met 3 stemmen 552Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)