Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Onze Multi-culturele Samenleving

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is gebleken dat meer dan de helft van het aantal jongeren in de grote steden een niet-westerse achtergrond heeft. Landelijk gezien komen ca. 1,8 miljoen van de 16,3 miljoen Nederlanders uit een niet westerse cultuur. Dat gegeven leidt her en der op verschillende internetpodia nogal eens tot confronterende en ronduit racistische reacties.

Nu kom ik uit een dorp waar een Turks gezin woonde dat al ingeburgerd was in de tijd dat het woord allochtoon nog niet eens bestond. Ze kwamen vaak bij ons, noemden iedereen die binnnen een straal van 300 meter woonde buurman en Ali, de zoon en onze beste vriend dreef mijn moeder eens tot wanhoop door uitgerekend in haar keuken het Diepenveens record Pannekoeken Eten uit 1923 aan gort te eten, door er welgeteld zestien naar binnen te werken in krap achttien minuten (handgeklokt). Het was de vriendschap die telde, niet de afkomst, islam of christendom. Problemen en ruzies werden meestal met een blauw oog, een bloedlip en humor beslecht.

Ik weet wel, het is soms naïef vast te houden aan herinneringen en Bob Dylan had gelijk met zijn "Times They Are A Changing", maar als het dan niet meer alleen om vriendschap draait, gaat het er dan niet juist om af en toe je woorden in te slikken uit respect voor een ander, in plaats van onder het mom van vrije meningsuiting alles maar te roepen wat je dwars zit, zelfs als dit een ander krenkt tot in het diepst van hun ziel of geloof?

Zeemeeuwjournalistiek noem ik dat. Mensen die krijsend komen aanvliegen, hun shit dumpen en meteen weer weg zijn, meewaaiend met de wind van alledag. Natuurlijk, onze samenleving bestaat niet alleen maar uit Knuffel-marokkanen, Troetel-tunesiërs of Aanraak-algerijnen, maar laten we niet net doen of het aaibaarheidsgehalte van de gemiddelde Nederlander nou zo hoog is. In elke cultuur, ook de onze, zitten onaangepaste klootzakken, die zich aan wet nog gezag wensen te houden en die moet je zonder pardon keihard aanpakken. Het overgrote deel echter bestaat uit buurmannen die Ali, Youssef of Hatem heten en die ons land een stuk rijker hebben gemaakt met de kleur van hun cultuur.

Je ziet onze samenleving gewoon steeds meer globaliseren, zoals dat dan heet. De sport kent daarvan voorbeelden te over. Zo las ik laatst dat de 23-jarige Oostenrijkse tafeltennister Jia Liu de finale van het Top Twaalf toernooi had bereikt door in de halve finale af te rekenen met onze landgenote Li Jiao. Geweldig bericht! Zou het daarom niet fantastisch zijn ooit te lezen dat de Open Kampioenschappen Fierljeppen in Snakkerburen gewonnen zijn door de geboren Zwagervener Abdikadir Suleiman? Of dat de achtjarige geboren Surhuisterveense Svetlana Kolesnikova ons desgevraagd laat weten al zes jaar idolaat te zijn van voetbalcoach Foppe de Haan?

De vraag is of we ons openstellen voor die veranderende multi-culturele samenleving of blijven vasthouden aan onze hokjesgeest en elke vreemde eend in de bijt naast een inburgeringscursus, zonder wederhoor verplicht aanmelden voor alweer een SBS verbouwprogramma. Ook daar zitten risico's aan. Zijn we met zijn allen straks al jaren op jacht naar Osama Bin Laden, blijkt uit een Zembla documentaire dat ie zich tijdens een proefuitzending van Extreme Make-over heeft laten ombouwen en onder de naam Geert W. in de Tweede Kamer te zitten. Het moet gezegd, knap gedaan dat kapsel, maar laat je niks wijsmaken. Je kunt beter je hart volgen dan als een kuddedier achter een fout kapsel aanlopen, dat zou de geschiedenis ons toch moeten hebben geleerd.

Schrijver: Eric Martens, 1 aug. 2006


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4,3 met 15 stemmen 1.428Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
2 aug. 2006
Nogal gechargeerd, alsof andere culturen geen hokjesgeest kennen
of zich wel openstellen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)