Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Wegwijzers

Terwijl ik met mijn Honda voorzichtig rond de 120 kilometer per uur probeer te rijden, omdat ik het gevoel heb dat ik vandaag geflitst ga worden, zie ik de grote blauwe borden, met daarop plaatsnamen en afstanden, aan me voorbij schieten. Die wegwijzers maken het reizen overzichtelijk. Zonder die borden zou ik de stad nooit uit komen. Ik zou veel te bang zijn om te verdwalen om per abuis terecht te komen in een gemeente of een dorp waarvan ik nog nooit gehoord heb en waar mensen in een onverstaanbaar dialect spreken.

Soms verlang ik heftig naar wegwijzers. Het leven kan onoverzichtelijk zijn. Als die vrouw naar wie je zo verlangt ineens met een andere man verder gaat. Als die baan waar je zo op hoopt toch naar een ander gaat. Als die vriend die je zo hard nodig hebt er toch niet voor is. Het zijn de momenten dat wegwijzers je zo voortereffelijk zouden kunnen helpen. Waar ga ik heen? Wat is de route die ik geacht word te volgen? Hoe komt er ooit nog iets van mij terecht?
Juist op de momenten dat al je zekerheden lijken te vervliegen en niemand nog van je lijkt te houden zouden wegwijzers dat kleine beetje verschil kunnen maken. Omdat ze je laten zien dat er wel nog geluk op je wacht. Omdat je dankzij die wegwijzers zeker kunt zijn dat al deze pijn ooit irrelevant zal zijn. Het zou helpen. Het zou er voor zorgen dat een mens niet zo vaak in zijn eigen pijn hoeft te verdwalen.

Het leven is een doolhof. Een doolhof van ontelbaar veel snelwegen. Je kunt een afslag missen, afgesneden worden en zelfs op cruise control rondtoeren. Het leven is doolhof van ontelbaar veel snelwegen. Soms kun je snelheid maken, soms zit je in een file, soms zijn er wegwerkzaamheden. Maar altijd zul je het zonder die wegwijzers moeten stellen.

En terwijl ik me dat bedenk zie ik hoe de kilometer van mijn Honda 135 aanwijst. Dat zal me een bekeuring opleveren.

Schrijver: Roel van Rijswijk, 7 augustus 2006


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.2 met 19 stemmen 1.026Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)