Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Jachtinstinct

Volkomen terecht wordt er onderscheid gemaakt tussen goed en kwaad. Al eeuwen lang vanaf het ontstaan van de aarde. Zeker ook in het huidige leven en zonder twijfel in de toekomst eveneens. Hier is niets mis mee. Dit is alleen maar goed. Zeker voor mensen die geen onderscheid kunnen of willen maken en zij die om welke reden dan ook de voorkeur geven aan kwaad, terwijl zij zonder twijfel weten dat dit ten koste gaat van mensen of zelfs mensenlevens. Uit het (verre) verleden zijn er zoveel voorbeelden van situaties, omstandigheden en gedachtegang/denkwijze te noemen dat het te ver voert om op iedere afzonderlijk in te gaan.

Auteurs die ik erg waardeer, zijn schrijvers die met hun woorden zinnen vormen die uiteindelijk worden aaneengeregen tot een verhaal dat tot nadenken dwingt. Voorbeelden van zulke verhalenvertellers zijn Harry Mulisch, Günter Grass en Salman Rushdie. Ook Willem Frederik Hermans heeft wat dit betreft zijn steentje bijgedragen. Op (werk van) twee van de vier hiervoor genoemde schrijvers wil ik iets uitgebreider ingaan.

Op deze site mag je als redacteur en lezer misschien verwachten dat ik dan zowel de Duitse literator als de Engels-Indiase schrijver links laat liggen en verder ga met de nationale literatoren, twee van de grootste naar mijn mening, die hun sporen ruim hebben verdiend. Helaas is Hermans inmiddels overleden en Mulisch niet actueel genoeg meer. Overigens zonder Mulisch werk te kort te doen, want zijn oeuvre heeft waarde tot in lengte van jaren. Net als de oeuvres van andere grote auteurs. Vooral Russische. Dit blijkt vooral uit de vele herdrukken die je in de boekhandels aantreft en de mooie toneelstukken die in de diverse theaters worden opgevoerd.

Günter Grass heeft naar mijn mening vooral zichzelf teleurgesteld door pas in de (late) herfst van zijn leven een bekentenis af te leggen betreffende zijn dienst bij de Waffen-SS. Volgende maand, september 2006, zou zijn autobiografische boek 'Bij het pellen van de ui' verschijnen. Inmiddels is bekend geworden dat de uitgever van de nieuwe Günter Grass, 'Beim häuten der Zwiebel', waarin de Duitse Nobelprijswinnaar onder meer schrijft over zijn lidmaatschap van de Waffen-SS, het boek gisteren vervroegd heeft vrijgegeven voor de verkoop. Grass' uitgeverij heeft laten weten dat dit is gedaan daar er wereldwijd een debat is losgebrand over het omstreden verleden van de gelauwerde auteur. Grass werd begin '45 voor het Duitse leger opgeroepen. Hij maakte tot 20 april deel uit van de criminele elite-eenheid, pantserdivisie 'Frundsberg'. Deze dag, 20-04-45, raakte Grass gewond. Zonder ooit een schot te hebben gelost. Vele gelegenheden heeft Grass voorbij laten gaan om van zijn dienst bij de Waffen-SS melding te maken. Dat hij recent in de Frankfurter Allgemeine Zeitung zijn hart heeft gelucht en heeft bekend dat hij in '45 verkeerd heeft gehandeld, kon niet langer uitblijven: 'Het moest eruit. Eindelijk.'

Zo zijn er veel meer mensen, zowel binnen uw als mijn omgeving, die hun hart moeten laten spreken, maar dit tot op de dag van vandaag nog niet hebben gedaan. Wegens het ontbreken van lef. Zij zullen allen vroeg of laat, goedschiks dan wel kwaadschiks, met hun bekentenis komen.

'The Satanic Verses', in het Nederlands als 'De duivelsverzen' vertaald, heeft Salman Rushdie in 1988 geschreven en tot op de dag van vandaag is deze auteur zijn leven niet veilig, daar een aantal Iraanse geestelijk leiders de schrijver tot uit te roeien vijand van de islam heeft uitgeroepen. Inmiddels in mindere mate of zelfs helemaal niet meer, maar dit zegt waarschijnlijk na 18 jaar niet zo veel. Afgelopen dinsdag, 15 augustus 2006, was het precies 59 jaar geleden dat India zelfstandig werd en verder ging als onafhankelijke staat. 'Midnight's children' verscheen in 1981. Vier jaar later verscheen de Nederlandse vertaling. 'Middernachtskinderen' is een rijke roman die de eerste dertig turbulente jaren van India's geschiedenis als onafhankelijke staat beschrijft.

Ik ben benieuwd of er binnenkort meerdere boekjes worden opengedaan!

Schrijver: Annejan Kuperus, 18 augustus 2006


Geplaatst in de categorie: moraal

1.8 met 5 stemmen 852Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)