Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Prinsengrachtconcert 2006

Afgelopen zaterdag, 19 augustus 2006, vond in onze hoofdstad het 25ste Prinsengrachtconcert plaats. Een kwarteeuw klassiek op de prachtige Prinsengracht in Amsterdam. Na een mooie, zonnige dag spanden wolken samen en zogen zich vol met vocht. Ze losten enkele druppen, gingen uiteen en gaven de zon opnieuw gelegenheid. Deze liet zich zo'n kans gelukkig niet ontgaan en zo kreeg dit jubileumconcert het weer dat het verdiende.
In het voorprogramma 'Talent boven water' toonden vier (mezzo-)sopranen, een tenor, een bariton en een pianist hun talenten. Werken van Mozart, Bellini, Verdi, Puccini, Mascagni en De Curtis werden op een voortreffelijke manier vertolkt. Prima begeleiding van prachtige stemmen die 15.000 toeschouwers op de kade, in de bootjes en de vensterbanken, geleund tegen de kozijnen van de schitterende grachtenpanden aan de Prinsengracht in vervoering brachten. Deze patriciërshuizen, aanzienlijke, voorname woonhuizen met gevels, waarvoor buitenlanders naar onze hoofdstad komen om deze met eigen ogen te aanschouwen. Vanuit de rondvaartboten wordt deze verscheidenheid aan gevarieerde gevels door een verrassende variëteit aan wereldburgers constant op foto en film vastgelegd.
Bij thuiskomst worden familie en vrienden op een avondje Hollands Glorie getrakteerd!

Het decor dus als de afgelopen 25 jaar en het optreden bewonderenswaardig. Als passief liefhebber van veel soorten van muziek geniet ik zowel thuis als in het theater van én pop- én klassieke muziek.

De Chinese pianist Lang Lang liet al die mensen op en aan de Prinsengracht een prachtig staaltje van zijn bekwaamheid zien. Op twee-en-een-half-jarige leeftijd heeft de tekenfilm 'Cat Concerto', waar Tom & Jerry over de piano rennen, een diepe indruk op Lang Lang gemaakt. Dit meldt althans het programma dat aan bezoekers en andere aanwezigen werd uitgereikt. De muziek in deze tekenfilm komt uit de 'Hungarian Rhapsody' nr. 2 in cis klein van Franz Liszt. Afgelopen zaterdag konden zowel de 15.000 op de kade als in de boten en de televisiekijkers genieten van deze Hongaarse Rapsodie nr. 2. Daarnaast bracht Lang Lang van Liszt 'Liebestraum' nr.3 ten gehore en bovendien werken van Schubert, Chopin, Rimsky-Korssakov en Mozart. De fenomenale techniek van deze pianist wordt gebruikt om publiek te overdonderen. Daarnaast moeten luisteraars met hun emotie tot de bodem gaan. Het overdonderen vindt plaats in werken van romantische componisten als Tsjaikovski, Liszt en Chopin. Het eerder genoemde emotioneel tot de bodem gaan wordt gerealiseerd bij werken van Mozart en Schumann.

Het was alles bijelkaar een prachtig optreden, waaraan ook de vader van Lang Lang nog een muzikaal steentje bijdroeg en bezoekers en bewoners traditioneel
'Aan de Amsterdamse grachten' vocaal inzetten en daarmee deze avond op een bijzondere manier afsloten.

Schrijver: Annejan Kuperus, 22 augustus 2006


Geplaatst in de categorie: muziek

2.0 met 2 stemmen 1.105Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)