Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Dichters op de Uitmarkt

In het kader van de Uitmarkt 2006 organiseert de Openbare Bibliotheek dit jaar twee literaire middagen per 26/27 augustus onder de noemer van het maandelijkse Open Podium. Met ditmaal ook genode gasten uit het Grote Circuit.
In het Parooltheatertje bij de Nes. Hartje Amsterdam, bij de Dam.
Wat een sfeer, wat een dichters.

Ik heb vandaag maar een deel bijgewoond (thuis voorbereiden van mijn eigen optreden) maar wat ik aanhoorde kwam uit de zevende hemel. Gemist had ik bij mijn aankomst tot mijn leedwezen al o.a. Alexis de Rooden, Jeanne Wesselius, Vrouwkje Tuinman, Kees Godefrooij, Quito Nicolaas en Liliana Cataldi.
Hieronder zal ik trachten een indruk te geven van wat ik wel aanhoorde.

Ilja Leonard Pfeijffer droeg voor uit het boek waaraan hij werkt. Zeer geestverruimd! Dat wordt wat! Deed mij met weemoed denken aan de eerste vijftig bladzijden uit zijn Baggerboek, alleen wist ik toen echt niet hoe ik het had. Lag telkenmale blauw onder mijn bed van de lach. Dat kan niet in het Parooltheater.

Presentator Jos van Hest was excellent, gaf blijk van zijn hoge achting. Het leuke was ook dat Ilja zittend las. Men werd niet afgeleid door Leonards zwabberende bierbuik en zijn haar was ontslierd. Hing als het ware losjes en ontvet. Alleen zag Pfeijffer onrustbarend bleek. Misschien te weinig in de zon geweest, altijd maar schrijven!
Toch is dat een punt van actuele zorg lijkt mij. Voor de Nederlandse Letteren, de vaderlandse taalgemeenschap. Vroeger had je daar Garmt Stuiveling voor. Die is echter overleden en zijn dochter Saskia doet de Algemene Rekenkamer. Wie zorgt nu? Misschien iets voor Toon Tellegen. Of een speciale vroede vader, speciaal ter protectie van dit breed uitspattend continu 'angry' aanstormend talent. Aangesteld en aangestuurd door Jan Peter Balkenende. Ilja's welzijn meteen onder de hoede van de premier als algemene zaak van belang.
Ja, daar ben ik eigenlijk wel voor.

Vervolgens Adriaan Jaeggi (Wassenaar, 3 april 1963), Held van beroep in zijn autobiografische geschriften, en Amsterdams stadsdichter. Voor een Wassenaar niet mis!
Tijdens zijn schoolvakanties, en later tijdens zijn studie in Leiden, werkte hij onder meer als snackbarhouder, ketelbink, duvelstoejager, jazztrombonist en vorkheftruckchauffeur. Staat op zijn eigen site, dus is het waar.
Hij hield de zaak komisch voor het lapje door een gedicht voor te dragen dat anders heette dan hij had aangekondigd. En iedereen trapte er in!

Uitmuntend ook Marianne Kalsbeek. Zij is een opsteker voor de door onrust en dwarsdenken gekwelde mens. Deze hoeft alleen naar haar te luisteren. Zij past de vele stiltes precies in tellen af. Briljant deze dichtende vrouw, zeer bescheiden, van enigszins oosters-filosofische nature en allure. Ik ben, behalve een tegenhanger door mijn niet te stuiten breedspraak, ook een grote bewonderaar. Zeg maar fan.
Heb haar gevraagd elke dag voor mij een uurtje stilte te verzorgen, maar daar heeft ze geen tijd voor.

Meteen na Marianne mocht ik op. Mijn uitgemeten wens was de 10 minuten vol te maken. Met gedichten. Dus in mono. Jos van Hest stelt altijd van die gewone vragen waar ik dan net even geen antwoord op heb.
Het ging naar mijn indruk redelijk goed. Er werd geklapt. Voor het eerst droeg ik in Amsterdam mijn vogelgedicht voor. Na Brussel, Culemborg en Luxembourg nu dan Amsterdam.
Het was mijn afsluiter. Ik was er voor gaan staan en bleek ineens een soort lichte tremor in mijn linkerhand te hebben. Ja de ware performer kent dat. Vraag het Peter Falk alias Inspector Columbo!
Helaas hij is niet meer.

Jos van Hest, de reguliere OBA-OPEN-PODIUM-presentator, zelf een erkend dichter, leidde mij in goede banen. Zo vertelde hij zelf ook - gloedvol na afloop.

Daarna kwam nog een klapper: Henkes van Henkes&Bindervoet(nog steeds niet uit elkaar) o.a. van ‘Help ! The Beatles in het Nederlands’, ‘Bloemsdag’, en ‘De intocht van Christus in Amsterdam’. En dus niet van Henkes Schnapps, Henkes Jenever of de Henkes Brasserie in Delftshaven.
Hij was per ongeluk, normaal doet Bindervoet het woord. Henkes had te laat door dat Bindervoet met vakantie was om zelf nog tijdig weg te wezen. Toch uit bed geklommen. Wel gepikeerd: Bindervoet had sluipend het land verlaten.
Ook hij bleek een zeer welbespraakt en innemend schrijver met tal van cabaretteske uitspraken. Echt een gast voor op visite.

Binnenkort komt een nieuw boek van ze uit, waaraan nog een derde man heeft meegewerkt. Deze had zich echter anoniem in het publiek verscholen. Het is een groot boek. De letters lijken daardoor op afstand klein. Robbert-Jan Henkes had er één bij zich om uit voor te dragen. Wij kregen een uitstekend beeld van geestigheid. Deze mensen hebben echt iets bijzonders.
Henkes noemt zich opmaker. Vandaar mischien de hoge productie, je moet het ergens vandaan halen zei mijn moeder vroeger al.

Jos van Hest, een sjeuiige marathonpresentator - chapeau!
Na afloop bleef ik al spoedig alleen achter met de barjuffrouw en beroemde ex-zangeres van Volumia. Ik kende haar namelijk nog niet. Een ongewoon hartelijke en spontane dame die mij naar de geest zeer nabij kwam. Hetgeen ik met weinig beroemdheden heb. In aangename kout aan de tap verbleven wij nog tijden. Terwijl het buiten soms regende. En haar gms om de haverklap af ging.

Morgen weer een dag en wat een programma. Kijk en kom zelf:
Open Podium op de Uitmarkt Parooltheater Sint Pieterspoortsteeg 33 Amsterdam
Zondag 27 augustus 2006
13.00 Pom Wolff
13.10 Marijn Greneman
13.20 Sanâa May
13.30 * Dick Matena
13.45 * J.C. Aachenende
14.00 Joyce Hes
14.10 Merik van der Torren
14.20 Mirjam Al
14.30 * Alfred Schaffer
14.45 * Corrie Verkerk
15.00 * Arie Storm
15.15 Julia Klaverweide
15.25 Cheguita de Vlught
15.35 Jur Oskamp
15.45 * Els Quaegebeur
16.00 Branka Korac
16.10 Marjet Cliteur
16.20 Josje Zegwaart-Rooijers
16.30 Joris Lenstra
16.45 Roland Luttik

Schrijver: jos zuijderwijk, 27 augustus 2006


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.9 met 11 stemmen 1.432Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
sunny
Datum:
25 oktober 2006
Echt geweldig ik lees hem nu elke dag! Maar verder lees ik nooit! dat is best wel raar...
Naam:
linda
Datum:
25 oktober 2006
sorry, maar ik zoek het echt niet om het helemaal te lezen... (en dat terwijl ik altijd zo veel lees)
Naam:
nonna
Datum:
28 augustus 2006
Email:
Smakelijk geschreven! Het slechte weer kon de pret niet drukken.
Naam:
Willy Vittali
Datum:
28 augustus 2006
Email:
emilewilhetnet.nl
Je zet een prachtig beeld van het podium neer Jos, dank je wel, zo heb ik het idee er ook even bij te zijn geweest.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)