Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De wetten van een dorp

Emigreren?
Weet je zeker dat je dat wilt? Ik ben juist altijd jaloers op jou. Heerlijk in de stad, alles bij de hand, altijd wel wat leuks te doen. En dan praat je over emigreren? Naar ons dorp nog wel? Nou lieverd, ik vind het niet slim, maar wil je er best bij helpen. Het vereist wat aanpassingen hoor, dat kan ik je vast vertellen. De inburgeringswetten van een dorp liegen er niet om, maar ik zal je vast een beetje op weg helpen.

Zorg dat je direct gordijnen hebt zodra je je nieuwe huis betreedt. De buren vinden het heerlijk om binnen te kijken en vervolgens heel de straat te vertellen wat voor meubilair je hebt, dat het een rotzooi is in je keuken, hoe laat je gaat slapen en dat je dat zonder pyjama doet. Nodig ook vooral geen mannelijke vrienden uit als je man niet thuis is, want binnen twee weken ben je tot eersteklas stoephoer bestempeld.

Vreemdgaan is sowieso een graag besproken onderwerp bij de moeders voor school en bij de kerels in het stamcafé. De regels van het uitgaan zijn dan ook simpel. Een vrouw hoort niet uit te gaan, punt uit. Die hoort eten klaar te maken en bij de kinderen te blijven. Stappen is voor mannen. Mocht je toch gek willen doen en samen op stap willen gaan, dan moet je er rekening mee houden, dat je de volgende dag over straat gaat als de bezitterige, jaloerse vrouw die haar man niks gunt. Mocht je de goden écht willen verzoeken en alleen op stap willen gaan, dan word je bij voorbaat al in de gaten gehouden. Als je de schade nog een beetje wilt beperken, zorg dan dat je er zo lelijk mogelijk uitziet, niet drinkt en dat je zeker met niemand tegelijkertijd het café weer verlaat. Zeker niet als het om een buurman gaat. Not done!

Zorg dat ze op geen enkele manier ook maar kunnen denken dat er iets niet spoort aan je relatie. Mocht je bijvoorbeeld een blond kind hebben temidden van je donkerharige familie, kan dit voor de nodige ophef zorgen. Om dit te voorkomen, verven die handel. En snel! Want voor je het weet hebben ze al een andere vader voor je kind gevonden.

“Import” dient zich toch al wat meer te bewijzen dan de andere dorpsbewoners, dus zorg ervoor dat je zo snel mogelijk inburgert. Dat wil zeggen: word lid van de voetbalvereniging of de tennisclub en liefst nog van beide. Als je je portemonnee maar vaak genoeg open doet, heb je de meeste kans nog enkele ‘vrienden’ op te doen.

Dan wilde ik het eigenlijk nog met je hebben over hoe je je hoort te gedragen in de supermarkt of aan school en wat je wel en niet kunt vertellen tegen de slager, maar de beste tip die ik je kan geven is: blijf zitten waar je zit en verroer je niet.
De stad is zo slecht nog niet!

Schrijver: wendy77, 15 sep. 2006


Geplaatst in de categorie: woonoord

3,8 met 4 stemmen 847Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)