Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

pag.56 uit THOREAU en WALDEN achtergronden door K.Sanders(1981) uit het dagboek van Thoreau 28 oktober 1853

Tenslotte liet mijn uitgever mij weten dat hij de ruimte die ze in de kelder innamen zelf nodig had. Dus moesten ze allemaal naar mij gestuurd worden. En vandaag kwamen ze per bode aan, een hele wagen vol, zevenhonderdenzes stuks, overgebleven uit een oplage van duizend. Vier jaar geleden verplichtte ik mij de kosten van de uitgave op me te nemen, en sinds die tijd ben ik bezig ze af te betalen, waarmee ik nog niet klaar ben.
Ik bezit nu een bibliotheek van bijna negenhonderd boeken, waarvan er meer dan zevenhonderd door mijzelf geschreven zijn. Is het niet goed dat de auteur de vruchten van zijn arbeid aanschouwt? Mijn werken zijn langs de ene kant van mijn kamer tot op halve manshoogte opgestapeld, mijn opera omnia. Dit is auteurschap, ze zijn het werk van mijn hersenen.

Gezeten naast de onbewegelijke massa van mijn werken neem ik deze avond de pen om te noteren welke gedachten en ervaringen ik heb gehad. En ik doe het met evenveel voldoening als altijd. Inderdaad, ik geloof dat dit resultaat inspirerender en beter voor mij is dan dat duizend mensen mijn boeken hadden gekocht. Mijn afzondering wordt er minder door aangetast en het laat mij vrijer.

Schrijver: Henri David Thoreau
Inzender: josiene van eijsden, 26 sep. 2006


Geplaatst in de categorie: individu

3,8 met 4 stemmen 996Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)