Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DE KERSTSUITE

De kerstnacht van zijn eerste jaar in de stad in het Zuiden zou Thomas altijd bij blijven. Hij had in die tijd een vurige geliefde, een beeldschone boogschutter Maria, waarmee hij nu eindelijk de kerst zou doorbrengen.

Hij had haar veroverd op een andere student en had lang moeten wachten op de eerste nacht. Eindelijk was het zover. Zijn vriendinnetje was geheel in het rood gekleed met een rokje aan en had een prachtig decolleté. Het wond Thomas allemaal danig op en om half zes reeds tilde hij haar naar zijn studentenkamer op zolder en gooide haar op het bed van de kerstsuite vol met lichtjes en kerstversiering, hij kon gewoon niet langer wachten. Maria lachte er om en liet zich zoenen. Ze dronken wijn en Thomas sneed de kerststol aan die hij speciaal gekocht had. Ze hadden veel plezier en voor ze het wisten was het half twaalf.

Thomas besloot voor het eerst om met kerstnacht naar de katholieke kerk te gaan in het centrum. Haastig kleden ze zich aan om ook dit mee te maken. Er waren veel ouderen en veel kaarsen. Er klonken bekende liedjes en de sfeer was stemmig. Maria dacht na over haar geliefde en Thomas dacht aan zijn moeder en hoe het nu verder moest tussen Maria en hem. Buiten was het koud en het sneeuwde een beetje. Gelukkig liepen zij hand in hand weer terug en gingen weer naar bed om deze keer te slapen. “Ik zal dit nooit weer vergeten” zei het meisje zachtjes tegen Thomas waarna een glimlach van trots om zijn mondhoeken speelde.

Thomas zou het zelf ook nooit weer vergeten. Nu was het al vijftien jaren later en het was nog geeneens kerstmis. Toen was hij op zijn gelukkigst geweest, nu was alles weer back to normal. Die gekke gekte had hem anders gemaakt en het leven was anders gelopen dan hij had verwacht. Maar hij kon zich nog altijd even gelukkig voelen als toen al miste hij een vriendinnetje dat hem vrolijk maakte. Nu keek hij naar het Mariabeeldje op het houten gekleurde boekenkastje met de waxinelichtjes die branden met daarboven een poster van de film Kruistocht in spijkerbroek. Hij wilde even niet aan de toekomst denken maar bleef even denken aan die kerstnacht.

Wat zou er van haar geworden zijn, vroeg hij zich af. De latere vriendin was ook aardig geweest totdat ook de ziekte er weer voor zorgde dat hij alleen achterbleef. Nu had hij zijn moeder nog maar ook dat kon niet eeuwig duren. Zo was hij een heilige zoeker geworden naar liefde en geborgenheid die hij niet bij zichzelf kon vinden. Hij stak een pafke aan en zette de muziek van Meat Loaf wat harder. Heaven can wait, zong hij. Tijd om de aardappelen en de worteltjes op het vuur te zetten. Later zou er nog een James Bond film volgen.

Kerst duurt twee dagen maar de herinnering aan de kerstsuite duurde zijn leven lang. Een moment uit zijn leven dat hij koesterde en dat hem troostte als het even niet mee zat met de geestelijke gezondheid. Mensen als Thomas passen niet in de werkelijkheid en dromen daarom hun ideale leven bij elkaar om er toch wat van te maken. Denk aan hen en aan hen die het minder hebben als u de kerstkalkoen aansnijdt in het restaurant.

EINDE

Schrijver: foppe, 21 december 2006


Geplaatst in de categorie: kerstmis

2.3 met 3 stemmen 841Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)