Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Harry Aap

Vol verwachting stapte ik monter uit bed. Want ik was ervan overtuigd. Het televisieprogramma van Harry Mens komt vandaag vanaf de apenrots in de dierentuin van Berlijn. Maar nee, dat dacht ik maar. Want tot mijn verbijstering was het programma gewoon opgenomen in dat lelijke Hotel van Oranje in Noordwijk. En ik zag geen apen. Hoewel, al die beursmannetjes die misleidende fondsen aanboden: ik durf niet te beweren dat dat géén apen zijn. Maar hoe dan ook, de belangrijkste aap ontbrak.

Mijn vrienden in het café vragen me, waarom ik de hele dag al met zo’n vette grijns op mijn bek rondjes loop te geven. Nou, legde ik ze uit, ik heb weer heel erg genoten van Busnisklas, het quasi-journalistieke televisieprogramma van mijn goede vriend Harry Mens. Eerst lispelde hij iets over de formatie, over de gasleveranties van Rusland en over de broodnodige rust op de obligatiemarkt.
Daarna kwamen er twee snotapen vertellen dat je het beste in Montenegrijnse grondfondsen kunt beleggen, en zag ik een overjarige geldondernemer die een of ander vaag plan had om bejaarde Amerikanen hun lijfrenteverzekering voor weinig geld te ontfutselen. Daar kon je als aandeelhouder in zijn bedrijf toch wel een procentje of 14 per jaar aan verdienen. Als het meezat. Als alles goed ging. Als er onderweg niet iemand failliet ging. Mooi rendement, 14 procent. Hoezo mooi rendement? Die schamele 14 procent? Jacko scoorde dit jaar een rendement van 27,9 procent.

Wie Jacko is? Jacko is een gorilla. En dan bedoel ik niet de portier van het Hotel van Oranje of de chauffeur van Harry Mens zelf. Nee, Jacko woont in de dierentuin van Berlijn. Jacko handelt sinds 2000 in aandelen. Bij wijze van experiment werd hem een bak met 75 gemarkeerde bananen voorgezet. Elke banaan correspondeerde met een beursgenoteerd bedrijf en van de tien bananen die Jacko het eerste pakte werden aandelen gekocht. Jacko boekte een dikke vette winst. Sindsdien wordt de portefeuille van Jacko maandelijks aangepast. Er worden telkens twee bakken met bananen voor Jacko neergezet: één bak met de bedrijven waarvan al aandelen zijn gekocht en één bak met alle overige fondsen. Jacko haalt uit elke bak één banaan en beslist zo welk fonds wordt verkocht en welk fonds wordt aangekocht. Rendement 2006: 27,9 procent.

Tsjonge, nou snap ik waarom die flauwekulshow uit het Hotel van Oranje me zo doet denken aan een apenrots. Ik vind het een ronduit hilarische gedachte dat de mensen die daar figureren, veel stommer zijn dan de eerste de beste gorilla uit een dierentuin. Om je te bescheuren! Geldt die dan toch niet in aandelenland, die “law of the jungle”?

Echt Harry, schei maar uit. Doe mij een lol. Rot op met je rariteitenprogramma met je hakkelende beursfraudeurs, de zoveelste door de gezondheidsinspectie levenslang geschorste arts die een privékliniek in Botswana is begonnen, je dochter die onnozele filmpjes maakt bij de sponsors, hou maar op. Geef ze allemaal een paar haverkoeken en zet een klimrek neer. Voortaan op zondagochtend op RTL7: Dierenmanieren.

En die flauwekul met die Kas Spijkers kan ook afgelopen zijn. Kas Spijkers, u weet wel, van het programma “koken zonder sterren”, die bij Harry zogenaamd staat te koken, terwijl de gasten straks gewoon troep te vreten krijgen die in een zaaltje verderop in de magnetron is opgepiept. Allemaal een doos bananen, en klaar is Kas. Eh, Kees. Maar ook buiten de studio verandert veel. Beursmannetjes nemen hun zakenrelaties niet langer mee naar Yab Yum.
Welnee, ze kunnen voortaan gewoon naar de Bananenbar.

Schrijver: Driek Oplopers, 14 januari 2007


Geplaatst in de categorie: humor

3.4 met 8 stemmen 702Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)