Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Uitstroom

“Fuck you, agent!” Dat mag je tegenwoordig best zeggen van de rechter in Lelystad. Die uitdrukking is weliswaar niet aardig, maar hij is niet zo grof dat een veroordeling gerechtvaardigd is, vindt de magistraat. Ik ben verbaasd over deze uitspraak, maar zie toch een voordeel. Tweetaligheid houdt de hersenen jong, en gaat daarom geestelijke aftakeling tegen, zo blijkt uit een Canadees onderzoek. Daarom horen agenten voortaan wat mij betreft tijdens het uitschrijven van een bekeuring ook “I’ll see you in court, ventje!” te zeggen. Tweetaligheid, daar gaat het om.

Zeker bij de politie moeten ze alles doen om de vergrijzing tegen te gaan. Minister Remkes komt 70 miljoen tekort. Want wegens vergrijzing krijgt de politie last van uitstroom. Grote hoeveelheden incontinentiespullen liggen inmiddels klaar op de politieposten, want die uitstroom is een groot probleem. Temeer daar agenten ook pepperspray bij zich hebben. Wist u dat het contact van pepperspray met uitgestroomde urine tot een verzengende stank leidt? Dat kwam weer aan het licht op een school in Den Haag waar een scholier deze krijgshaftige chemische substantie in de wc had gedaan, en er vervolgens iemand anders op had staan uitstromen. De hele school moest worden ontruimd!

Een poosje geleden kreeg een jongeling een bon wegens belediging. Waarom? De dader droeg een jas, met een plaatje erop. Wat voor plaatje? Amerikaans stripfiguurtje plast over Nederlands politielogo. Onterechte bekeuring volgens mij: die tweetaligheid was toch juist goed voor de aftakelende hersens van die agent? Of wás zijn verstand al verleden tijd?

Die vergrijzing is een ernstig onderschat probleem. Voor mijn geestesoog voltrekt zich een somber scenario. Bejaarde agenten raken volkomen de kluts kwijt en schrijven totaal onbegrijpelijke processen-verbaal. Een agente met steunkousen die op een kruising het verkeer staat te regelen, maar geen idee meer heeft, welke rij auto’s zo zonet had laten stoppen, en welke rij nu dus mag rijden. In de hele stad het verkeer in de soep. Vechtpartijen op de invoegstrook! En zeg nou zelf, het staat toch vrij lullig als oom agent achter een jeugdige crimineel aan moet, steunend op zijn rollator. En ik weet ook niet of witte rollators met blauwe schrikstrepen wel worden vergoed door de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning.

U weet, waarde lezer, dat mijn hart voor de wetenschap altijd sneller klopt. Daarom heb ik enig media-onderzoek verricht. Dat is namelijk altijd van groot maatschappelijk belang. Want ik toon het maar weer eens aan: alle nieuwsberichten die u tegenkomt hebben met elkaar te maken. Het verhaal van de rechter in Lelystad, het verhaal van het voordeel van tweetaligheid, het verhaal van de vergrijzende agent, het verhaal van de opgepakte jongere… Jazeker, de krant is een geweldige bron van kennis.

Maar nu het slechte nieuws: het tegengaan van vergrijzing bij de politie biedt geen enkele garantie voor een goed politieapparaat. In Brabant sloopten twee agenten van nog geen 25 jaar een taxi omdat ze het niet eens waren met het weggedrag van de chauffeur. Een troost: ook voor hun staan de incontinentiespullen klaar. Want net als hun oudere collega’s krijgen ook deze knulletjes te maken met uitstroom, verklaarde de commissaris. Dat dan weer wel.

Schrijver: Driek Oplopers, 24 januari 2007


Geplaatst in de categorie: humor

3.7 met 7 stemmen 610Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)