Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

BAMZAAIEN om het UTRECHTS BURGEMEESTERSCHAP

(column van Steef Schinkel) nr. 31.

Deze week te lezen o.m. in Ons Utrecht.

Als kind won ik ooit een gekleurde “hoogvlieger” met het oeroude spel bamzaaien. Wie kent het nog het bamzaaien?

Ik vroeg dit weekend aan enkele inwoners uit “mijn” stad Utrecht of men nog wist wat het woord bamzaaien inhield. Helaas is het zo dat veel van de vergeten woorden verdwijnen uit de Nederlandse taal. Zo ook het woord en spel bamzaaien. Ik moest aan dit woord denken toen ik de discussie over de komende gekozen Utrechtse Burgemeester in diverse media las. Laat ik voor op stellen dat ik het uitermate jammer vind dat “mijn en onze” burgemeester Annie Brouwer er eind van het jaar mee gaat stoppen. Ik heb vanaf mijn geboorte vrijwel alle Utrechtse Burgemeesters hoogstpersoonlijk gekend. De een wat beter dat de ander. Voor mij is Annie een van de betere, zo niet, de allerbeste. Voor outsiders die het helaas nog steeds niet willen weten: zij bepaald niet alleen het beleid!

Maar waarom nu het woord ….bamzaaien? Als o.m.: schrijver van deze stukjes in Ons Utrecht, mede beheerder van een eigen theater en directie van een eigen bedrijf laten sommige van de lezers bij het voorbijgaan in de stad Utrecht soms vol ornaat blijken mij te herkennen. Een van de lezers liet dat zaterdagavond in ons theater eveneens weten. In ons theater vierden wij met een goede vriend, zijn familie en vrienden daar zijn 60ste verjaardag. En plotsklaps stapte een oude vriendin met haar man naar me toe en zei: “Steef jouw columns zijn toch zo bijzonder. Ik lees ze en knip ze daarna uit. Steeds ontdek ik weer nieuwe details. Waar haal je die verhalen in hemelsnaam vandaan? Jouw stukjes zijn amusant en als mede geboren en getogen Utrechter breng je steeds weer nieuwe items in die mij doen herinneren aan ook mijn eigen Utrechtse jeugd.” Zij vertelde mij dat zij zelfs de redactie van Ons Utrecht had gecontacteerd met de vraag of er een bundel over deze stukjes uitkwam. Ook kwam zij, overigens niet als enige de laatste weken, op het lumineuze idee dat ik me ook kandidaat diende te stellen voor het burgemeesterschap. Leuk toch zo’n ontmoeting met oude bekenden. Maar het moet me van het hart dat deze ontmoetingen in Utrecht voor mijn vrouw en mij steeds meer schering en inslag worden.

Ik ben als theater eigenaar, ondernemer en columnist in Utrecht, overigens geheel begrijpbaar, niet meer anoniem…..is toch wel jammer, of niet? Ik zal me misschien dan toch maar deze week dan ook maar officieel kandidaat gaan stellen voor het burgemeesterschap van Utrecht. Waarom ook niet? Dat vraag ik me in alle redelijkheid al maandenlang af.

Veel van mijn vrienden die mij kennen willen dat en vinden dat ik daar uitermate geschikt voor zou zijn. Laat ik eerlijk zijn. Ik denk dat ik op mijn leeftijd met mijn ervaring nog wat kan betekenen voor de stad Utrecht. Ik zie het al voor me de brief naar het college van B&W: “Bij deze stel ik mij kandidaat voor het Utrechts Burgemeesterschap.”

Ik stel ook voor om alle kandidaten, door de te vormen geheime vertrouwenscommissie, via het “bamzaaien” door de voorselectie te laten gaan:

Hier het concept (ter discussie voor de Gemeente Raad) spelregels voor de vertrouwenscommissie: BAMZAAIEN !

De commissie neemt 3 knikkers/lucifers/kiezelsteentjes/ knopen/propjes van papier of wat anders. (En deze worden onderling verdeeld). Van deze 3 zogenaamde bammetjes doen de commissieleden zonder dat de ander het merkt 1 of 2 of 3 of geen in hun rechterhand en knijpt de hand goed dicht. Het andere commissielid doet dat ook. Nu leggen de commissieleden hun rechtervuisten naast elkaar. Eerst schat het ene lid, hoeveel zgn. bammetjes er samen zijn, dan schatten de ander leden. De commissieleden maken de vuisten open wie het goed geraden heeft moet 1 stokje of propje wegleggen. Nu is er 1 stokje minder in het spel. In de volgende ronde begint de ander met het raden. En zo door. Het commissielid dat het eerst geen lucifers (of propjes) meer heeft, is de winnaar. Vooraf leg je lucifers/kiezelsteentjes/knopen/propjes van papier zichtbaar in het midden. Om de beurt mogen de leden 1. 2 of 3 bammetje ervan af nemen. Wie het zogenaamde laatste bammetje moet pakken, heeft verloren. Geen van de commissieleden mag een beurt voorbij laten gaan.

De winnaar bepaalt wie uiteindelijk de twee burgemeester kandidaten mogen zijn.

Zal ik meer winnen met het bamzaaien dan de vroeger gewonnen “hoogvlieger?”. Dat vraag ik me in alle redelijkheid met betrekking tot het Utrechts Burgemeesterschap af?

U mag het zeggen. Het zou mijn laatste mogelijkheid zijn om op mijn leeftijd nog burgemeester van Utrecht te worden.

Ik zal er nog een nachtje over slapen.

Schrijver: Steef Schinkel
Inzender: Ons Utrecht, 15 Feb. 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 15 stemmen 1.094Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)