Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Onvoltooide symfonie

Een paar dagen geleden viel het me op. In een van de hoge bomen achter de tuin had zich een maretakachtige uitwas genesteld. Het raadsel werd gisteren opgelost: het gaat om een eksternest in aanbouw.

IJverig vlogen de vogels af en aan met takjes in de bek. Soms was er maar een, en dan hield die de wacht tot de andere kwam. Soms waren ze beide druk doende met hun bouwsel.

Ik zocht het even op. Eksters bouwen een overdekt nest. Op meer dan tien meter hoog is dit zeker geen overbodige luxe. Zou een eksternest geen dak hebben, dan vlogen eieren of jongen tijdens een voorjaarsstorm zó over de rand heen. Dan waren eksters misschien al lang van de aardbodem verdwenen. Hoe zouden eksterjongen zich voelen als zij in hun veilig onderkomen door de zweepslagen van de wind heen en weer worden geslingerd?

Er moest in ieder geval nog heel wat getimmerd en gepleisterd worden, want het bouwsel zag er verre van stevig uit.
Ik had schik in de bedrijvigheid. Straks zou ik het paartje naarstig zien af en aan vliegen met vette wormen en slakken voor de jongen. En na nog een paar weken zouden ze voor het eerst over de rand piepen en uitvliegen.

Maar er lijkt iets aan de hand. Voor de middag nog waren mannetje en vrouwtje ekster druk doende met het aanslepen van twijgjes. Sedert een paar uren hebben ze zich niet meer laten zien. Het nest wordt zelfs verkend door een stuk of wat kleinere vogels met lef. Want dat moet je hebben in de gevederde wereld als je met eksters te maken krijgt.

Zou het gebouw uiteindelijk niet stevig genoeg bevonden zijn? Zou het paartje een betere stek gevonden hebben? Of zouden ze uit elkaar gegaan zijn? Ook bij mensen komt het niet zelden voor dat bouwen of verbouwen de meningsverschillen, en niet alleen over kleur en inrichting, aanscherpt. Aan het ergste, een treurende, eenzame vogel, durf ik bijna niet te denken.

De hele middag regent het al, druilerig, zonder onderbreking. Het onafgewerkte nest ligt er triest en verlaten bij.

Ik zal ze missen, het jonge paar.

Schrijver: Minervaria, 27 februari 2007


Geplaatst in de categorie: natuur

1.2 met 4 stemmen 629Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)