Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Das Parfum

De oude Nita verkoopt al jaren de daklozenkrant. Elke dag, weer of geen weer staat ze bij Albert Heijn.

Ons vriendinnetje Maria koopt de krant. Vaak, té vaak. Ze geeft de straatkrant aan vrienden en collega’s. Het is voor een goed doel, zegt ze. Men lacht spottend om Maria. “Laat je niet in met die zwervers”, smalen ze. “Ze zijn allemaal aan de alcohol of drugs.”
Maria raakt bevriend met Nita. Ze hebben vaak goede gesprekken. Gesprekken die er toe doen, zegt Maria tegen mij. Nita is een bijzondere en intelligente vrouw.

Af en toe vertelt Nita over vroeger. Dat ze een ongehuwde moeder is en een prachtige zoon had. Op een dag is de jongen verongelukt. Toen werd Nita letterlijk gek van verdriet.
Maria luistert, Maria begrijpt en troost. Nodigt Nita uit voor een kopje koffie.

Vrienden en collega’s waarschuwen: “Kijk uit. Weet wat je doet, straks jat ze je hele huis leeg! Jij bent veel te goedgelovig Maria.”
Nita vertelt dat ze werd opgenomen in een inrichting. Ze kon niet meer werken. Torenhoge schulden. Haar prachtige huis werd verkocht. Geen geld, geen onderkomen. Vanaf die tijd leeft Nita op straat.

“Geloof je haar?” vraag ik. Maria knikt; “ Nita is een goed mens. Ze is een beetje een vriendin. En vriendinnen liegen niet tegen elkaar.”
Maria geeft Nita een warme trui, een dikke winterjas. Nodigt haar uit bij haar thuis voor een kopje soep, een broodje, een maaltijd.
Het wordt Pasen.

“Twee dagen geen straatkrant”, zegt Nita verdrietig. “Albert Heijn is dicht. Die dagen zijn uitzichtloos lang. Mag ik je wat vragen Maria? Ik zou zo graag nog eens “Das Parfum” van Patrick Süskind willen lezen. Mag ik dat van je lenen? Het geeft niet in welke taal.”

En op Maria’s verbaasde blik: “Vroeger had ik een hoge positie bij een ministerie. Ik spreek en schrijf meerdere talen.
”Ik weetzegt”, Nita berustend, “dat de wand tussen een well to do vrouw en een straatmadelief dun is, heel dun. Maar nu heb ik een echte vriendin, die heb ik vroeger nooit gehad.”

Maria heeft het boek voor Nita gekocht in het Russisch.
Dat was lang geleden Nita’s moedertaal!

Schrijver: dieneke smink, 18 april 2007


Geplaatst in de categorie: vriendschap

2.3 met 19 stemmen 2.471Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Dieneke Smink
Datum:
20 april 2007
prima een reactie! maar dit is een verhaal!
ik weet verder niets van die vrouw.
misschien wil ze wel helemaal geen onderkomen meer!
Naam:
Eva
Datum:
19 april 2007
tjonge, ik ben diep onder de indruk, is er echt geen mogelijkheid zo een vrouw een eigen onderkomen te verschaffen???

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)