Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Onberispelijk

De leraar Nederlands, normaal gesproken in rafelige spijkerbroek, vaal blauw t-shirt, gore gymschoenen, zonder sokken, was vandaag anders. Ver anders in plaats van verre van anders.

Wat hem gewoonlijk niet lukte, gebeurde vandaag reeds bij verschijnen.
Het stuk schorem, negenentwintig in getal en vreemd genoeg allemaal aanwezig, dat nog steeds doorgaat voor leerlingen maar feitelijk eerder 'leerdingen' genoemd zou mogen worden, dat normaal gesproken het 's morgensvroeg ordentelijk opgeleverde klasselokaal reeds voortijdig transformeerde tot een onoverzichtelijke bende van dwars doorelkaar staande tafeltjes en omgegooide stoelen, dat stuk schorem, dat het 'normaal gesprokene' reeds ten uitvoer had gebracht, dát stuk schorem dat schreeuwde en tierde en geheel zijn eigen gang ging bij binnenkomst van welke leraar -van leerkracht is geen sprake meer- dan ook, viel stil en het stuk schorem dat op tafel of stoel zat raakte welhaast uit balans.

De stille binnenkomst van de leraar Nederlands wierp reeds vruchten af bij de eerste stap in het 'klasse'-lokaal. Er klonk een geschuif van tafels en stoelen en het 's morgensvroeg ordentelijk opgeleverde klasselokaal was nauwelijks in één minuut zoals het elke morgen ordentelijk werd opgeleverd. Groot was de verbazing bij de leraar nederlands toen daarna elk stuk schorem -verder sprekend van leerling- zónder de normaal geuite apengeluiden en geluiden die dieren niet eens kúnnen produceren, in stilte ieder op zijn eigen stoel -hoe ze het nog wisten- plaatsnam.

Staande voor de leerlingen, gezien het gedrag deze ochtend voor deze benaming in aanmerking komend zonder acht te slaan op de vodde die gedragen werd, staande voor deze kinderen -dergelijke leerlingen zijn vaak (ze wéten het zelf niet) nog kinderen- waarvan de ouders denken dan hún kinderen 'leerlingen' zijn, werd zijn "goedemorgen" eenstemmig beantwoord.

En dat alleen omdat hij een pak droeg, een gestreken overhemd, een stropdas, sokken en gepoetste schoenen. Zelfs zijn haar was gekamd en zo te zien zijn gezicht gewassen. De broodkruimels in de hoekjes van zijn tanden waren niet meer aanwezig. De penetrante zweetlucht van de voorgaande dagen, weken, maanden en jaren was vervangen door een frisse, lente-groen geurende deodorant en gecombineerde eau de toilette -voor de dummies: dat is géén toiletwater-.
De leraar Nederlands: onberispelijk

Schrijver: Wim Niesten, 26 juni 2007


Geplaatst in de categorie: school

2.3 met 7 stemmen 1.135Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)