Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Poëziehappening in de Bonnenpolder

Duurlopers hebben een zigeunerachtig bestaan. Je komt nog eens ergens waar je anders nooit komt. Je ziet en ontdekt onvermoede zaken. Zoals tulpen aan de Braasem, het keerpunt van Bakkum, de hoeren van Haarlem, de pijpenmaker van Gouda, het bloedpad van Egmond. Ook krijgt men oog voor ongelijke spreiding. Zoals van gewassen naar bloeitijden, vrouwen naar ontvlambaarheid, kerktorens naar spitsen en bezoekcijfers.

Dit eenmaal achter mij wilde ik iets soortgelijks qua onverwachte beelden. Noodzakelijkerwijs iets cultureels, want andere inspannende bezigheden leken mij even niets. Wel even vullend, ze moeten me tenslotte niet aan mijn kop zaniken over dat en wat ik volgens hen denk.

Dat werd de wereld der dichters en slammers. Ook daar heeft men wedstrijden deelnemers en circuits verspreid over het hele land. Ook daar valt frequent te horen ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’, ‘goeie uitslag gemaakt goof’, ‘het kwam uit je tenen’, ‘de top is nog ver weg’, ‘subtop haalt het nooit echt niet’ ‘je moet er telkens weer voor gaan’ ‘voorbereiding was niet optimaal’ etc.

Er zijn water(meest bier)dragers, publiek dat klapt vol onbegrip en bewondering voor prestaties, bestuurders deelnemers en localo’s die ritselen, bekers kleine geldprijzen waardebonnen en medailles.
Kortom alles lijkt vaak heel gewoon.
Maar is het niet.

Dat is mijn slotsom na een intensieve periode van - zeg maar - topparticipatie. Na een afmattende rondreis van podium naar podium. Van dranklokalen zoals in Leiden en Den Haag, de nieuwe OBA in Amsterdam Lux in Nijmegen tot ms Quo Vadis vastgelegd aan de kade van het Einde van de Wereld.
Mijn eerste conclusie is dat de sexuele identiteit een andere rol speelt dan bij de duurloop. Die staat daar meer koud, op sterk water.

Op de poëtische podia ziet men niet primair het vlammen rondom maar juist er bovenop en van daaruit. Vooral van vrouwen die men globaal in twee richtingen onderscheidt:

- de Germaine Greer/
iets hoekig toch soepel, straight en open, alles op een rijtje, secundair reagerend, intellectueel, strijdbaar, sober in presentatie en beleving, feministisch, strak gekamd haar, in engere zin prestatiegericht, op concurrentie in het vak ingesteld, meer vaste vormen enjambementen en ritmen;

- de Sarah Bernhard/Marlene Dietrich-stroming:
exuberant, uitdagend, sensueel met toeren, graag getatoeëerd, eigen waarde sociaal ingevuld scheiding publiek bloot en intimiteit, fantasie en alledag in elkaar vloeiend, wispelturig, geëxalteerde moeders, graag shockerend, frivool-lichtzinnig, humor, kunstminnend, thuiscultuur met draperieën draken en relisymbolen.

Deze tweedeling is, zoals u wel voelt, die van clusters die elkaar zeker niet uitsluiten. Maar neemt u van mij aan, op de dichterspodia is zij praktisch hanteerbaar. Men ziet de profielen er uit vlammen dan wel gestroomlijnd vorm krijgen.

Mijn tweede is dat de strijd op allerlei internetsite voor dichters en gedichten doorspeelt op podia de sfeer animoos maakt en de gedichten en performances steeds spannender en indrukwekkender.
Er gebeurt ongelooflijk veel.

Zondagmiddag 15 juli voor de 7e keer in de volstrekt open lucht is bij uitstek de gelegenheid dat te constateren en te genieten. Allemaal dichters slammers kunst- fijnzzinnige vertolkers van eigen werk op een Podium op een unieke lokatie: de Bonnenpolder in Hoek van Holland. Presentatie Dirk Tempelaar de enige en onvervalste voorzitter van de Taalkamer der Hoekse Rederijkers met gade Lenny.
Voor u treden op fenomenen als:

Mart Brok Drentse brabo met hond, trekharmonica, vlaamse erotiek van hoog in de kunst verheven gehalte

Jaap van Oostrum groot bewonderaar van Toon Hermans, schreef:

Mijn hoop

Mijn verzen zijn
niet zo diepgravend.
Ik laat gewoon
mijn fantasie
de vrije loop.

Dat ze een glimlach
om uw lippen
zullen scheppen
is alles,
wat ik hoop

A.C.G. Vianen, de bedwelmende klankschuifdeurdichter op de rsadio pas ook sonnetteur die tv mijdt en waarvan men niet spreken kan zonder hem in levende lijve holistisch te hebben ondergaan:

‘Is waarin we niets herkennen
het breed bekeken
en
zwellend hoofd
Dit werk van onze gezamenlijkheid.’

Ibunda, winnaresse van dicht en schoonheidsprijzen, dichtte:

‘Vertel me je droom, missionaris
en deel een stoel met mij
voor de hemelse rit
naar het Noorse kruis
ik ben geen gemakzuchtige vrouw
die de zoete Tonkinghouding aanneemt

Kees Godefrooij, de grijze snoodaard sprankelend als uit Parijse spelonken:

‘Ik godgewilde roembeladen hou
bed bezoedelend lierbeheersend vod
van zanggelokte maanbekroonde jou
jij fonkeltronig listenvlechtend lot.’

Alexandra van der Pol, echt Rotterdams en dus rolvast:

‘Welnu, bedien het plebs maar op hun iele wenken.
Je bent al net zo’n ongeletterde proleet
en hoererij zal zeker veel voldoening schenken.

Het is zo simpel en zo triest dat je ’t niet weet,
te dichten als een Polzer, eerbied voor je taal,
te schrijven met je bloed, betalend in het zweet.’

Op een boerenkar in de Bonnenpolder bij Bonnenboer Leen Vreugdenhil en zijn prinses draven de dichters allen op afroep van de grote cultuurminnaar Dirk Tempelaar, Euromastironicus met vurrukkullukku schellevispekelnasmaak charmant bijgestaan door Lenny en met muziek van en voor het volk door de troubadours Petri Jacobs en Alex Franken; de accordeonfenomenen Henny Westdijk&his Sisters.
Het doel: de Bonnenpolder te behouden in de strijd tegen de villabouw en de ruimtelijke betonnen baronnen.

Neem een doek mee om op te zitten. Smeer je in met factor x, neem een zakdoek mee voor de traantjes. U zit hangt ligt maakt niet uit - bij voorbeeld op het gras tegen de dijk. Met de auto kun je via de Bonnenweg(vanaf de Haakweg) dichtbij komen. Op de site staat een routebeschrijving en detail. Maar je kunt het makkelijk lopen vanaf het station, half uurtje.

Bedenk wel: er is iets met tegen denken. Of tegendenken, ik ben het even kwijt:) Maar alles wordt ingevuld.


Zie ook: http://members.chello.nl/...tichtingdehoeksetaalkamer.html

Schrijver: jos zuijderwijk, 15 juli 2007


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.5 met 10 stemmen 941Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Leen Vreugdenhil
Datum:
3 november 2007
Email:
vreugdenhil.lankersplanet.nl
Mooie recensie voor een prachtig evenement op een unieke lokatie!
Naam:
jos zuijderwijk
Datum:
18 juli 2007
De informaties omtrent plaats van herkomst zoals hierboven aangegeven zijn afkomstig uit de databank van het Presidium van de Hoekse Taalkamer.
Naam:
Alexandra van de Pol
Datum:
18 juli 2007
leuk verhaal en tegelijk ook heel waarheidsgetrouw, behalve dan dat ik Belgische ben en dus geen Rotterdamse (maar dus nog wel rolvast ;)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)