Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Liever rijden dan lopen!

Ik parkeerde de auto bij de controlepost van de Nederlandsche Wandelbond Ter Bezichtinging En Bevordering Van Het Natuurschoon Anno 1912. “Goedemiddag, ik kom even een stempeltje halen op mijn deelnemerskaart van de jaarlijkse hoogzomerheidewandeling van uw organisatie.” Stomverbaasd keek de bejaarde man achter het van sloophout in elkaar getimmerde loketje mij aan. “Maar u bent toch met de auto? Dát is niet de bedoeling!” Maar ik liet mij niet uit het veld slaan: “Maar u kent toch wel het onderzoek van de beroemde wetenschapper Chris Goodall? Die heeft becijferd dat een kilometer met de auto veel minder koolstofvervuiling oplevert dan een kilometer lopen. Ik bewijs u dus juist een dienst door de auto te pakken. Wat zeurt u nou? Hier die stempel! Geef op dat ding!” Jazeker, waarde lezer, de wandelsport is er een stuk eenvoudiger op geworden.

De uitstoot van koolstof, grotendeels in de vorm van kooldioxide, draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Daardoor verandert het klimaat, en smelten de poolkappen. Zielig toch, al die pinguïns zonder zwemdiploma? Die verzuipen… Dus de uitstoot van koolstof moet omlaag. Logisch toch? En die Chris heeft het allemaal uitgerekend. Stel, je wandelt 5 kilometer. Dat kost je lichaam natuurlijk wat energie. Om die weer aan te vullen moet je 100 gram vlees eten. De productie van dat vlees komt neer op een uitstoot van 3600 gram koolstof. Als je diezelfde 5 kilometer met de auto rijdt, levert dat slechts 900 gram koolstof op! Wat een geweldig idee: rijden is beter dan lopen! Om te beginnen stel ik voor dat alle gangpaden in de supermarkt aanzienlijk worden verbreed. Dan kan mevrouw Oplopers met haar Corsaatje gewoon rechtstreeks doorrijden tot bij de sperzieboontjes en de Brinta.

Wel een zeperd voor Milieudefensie trouwens. Die tent kunnen ze wel opdoeken. Onlangs gingen ze met succes naar de rechter om te procederen tegen de verbreding van een snelweg. Fout fout fout! Ze moeten juist te hoop lopen tegen de aanleg van voetpaden. En die jaarlijkse autovrije zondag? Ik pleit voor de invoering van een voetgangervrije zaterdag!

En bij de firma Mc Donalds zijn ze helemáál spekkoper: bij de drive-in kunnen ze de hamburgers voortaan wat goedkoper aan de man brengen. Milieukorting! Er is sowieso goed nieuws voor ’s werelds grootste hamburgerketen: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen die thuis hun eten niet lusten, het opeens wél willen eten als het wordt opgediend in een oude Mac Donalds-verpakking… Mooi, ik hoef niet meer zorgvuldig te koken. Ik scharrel gewoon een paar ouwe servetten van het beroemde restaurant ‘Le Garage’ op. Handig. Zo promoot ik het autorijden en is mevrouw Oplopers ook weer tevreden, qua culinair.

Nee, dat lopen, daar moeten we echt vanaf! De eerste bijdrage aan het verminderen van de globaal afgelegde loopkilometers is inmiddels geleverd door mijn broer in Drachten. Die viel tijdens het slaapwandelen van een balkon af. Poot gebroken, dus die zit voorlopig wel stil. Zo. Leve het milieu!

Schrijver: Driek Oplopers, 7 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: verkeer

4.6 met 5 stemmen 601Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)