Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bewaard beeld (1)

Tussen kolenhok en hooikist beleefde ik het Rotterdamse bovenhuis gedomineerd door de sfeer van de woning in de straat achter de onze.
Op driehoog stond ik naast het kolenhok voorzichtig tegen de gescheurde ballustrade van de waranda en had inzicht bij de achterburen.
Inplaats van een balcon hadden zij een platje op één hoog achter; het zinken dakje van hun onderburen Een houten hek omsloot de ongeveer 10 vierkante meter oppervlakte grind.

Het was zomeravond rond oorlogstijd, de toegangsdeur naar het platje stond halfopen. De dag was lang geweest zoals toen gebruikelijk. De plichten waren vervuld zodat elk moment rust genoten werd.
Terwijl de man in interlock gebogen voor de keukenkraan stond keek ik van twee etages hoger naar zijn achterkant en de vanzelfsprekendheid waarmee hij met een hand in de washand langs de sunlightzeep wreef.
Nog verder boog hij zijn hoofd naar het teiltje in de gootsteen om niet te morsen met het van zijn gezicht terugvallende water.
Ondanks het zomeravondlicht schemerde het in de keuken. Tot aan zijn witte schouders en interlock te zien waren was niets anders duidelijk zichtbaar zodat bijvoorbeeld een vloer tussen dorpel en aanrecht leek te ontbreken.

In de stilte van de schemer bewoog een gestalte zich naar de man toe als een vierkante schaduw. Ook zijn vrouw stond nu voor het aanrecht met haar rug naar mij gekeerd. Haar handen maakten korte kalme gebaren waarbij haar ellebogen haar silhouette voor mij verbreedden.
Lang vertoefde ik in hun vredige keuken tot ik niet langer rechtstreeks durfde kijken. Slechts tersluiks beleefde ik de komende traditionele momenten mee:
"Een koning betreedt zijn land en overziet zijn landerijen".
De man had, fris gewassen en met natgekamde haren, het grind betreden en zich, onder mij, voor zijn dagelijkse geluksmoment opgesteld.
Rechtop stond hij voor de leuning van zijn platje. Zijn over de buurttuintjes wegstarend gezicht was met een onbewuste ernst overtrokken.

Schrijver: josiene van eijsden, 29 september 2007


Geplaatst in de categorie: overig

4.4 met 10 stemmen 257Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)