Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Altijd, tijd.

‘De tijd vliegt’. Wat een raar gezegde. Iedereen weet dat de tijd niet kan vliegen.
Maar wat men wel weet is dat het betekent, dat alles korter lijkt te duren dan dat het werkelijk is. Denk er maar aan, als je oude kennissen van je al een hele tijd niet meer gezien heb. Je hebt dan nog zoveel om te bespreken, dat je dat niet in een paar uur besproken krijg. En als het dan eenmaal tijd om naar huis te gaan, zegt men: 'zo, wat vliegt de tijd'.
Hoewel sommige ouderen nooit bijgeklets lijken.

Ik moet nu ineens aan mijn moeder denken. Die kan soms wel met één persoon meer dan een halfuur aan de telefoon zitten. Maar ja, dat komt misschien ook wel, omdat ze elkaar maar ongeveer één keer per maand spreken.
En ja, in een maand kan ook zoveel gebeuren. Wat met de kinderen, met de buurman, met de verzekering. Er valt altijd wel ergens over te praten.

Soms verheug je je op iets heel leuks wat gaat gebeuren. Maar het lijkt wel alsof je zó lang moet wachten, dat men zegt: De tijd kruipt.
Net als kinderen. Voor kinderen is hun verjaardag een van de belangrijkste dingen in het leven. Als ze net jarig zijn geweest, maken ze al een verlanglijstje voor de dingen die ze voor hen volgende verjaardag willen hebben. Terwijl ze nog geen vinger uitgestoken hebben naar hun nieuwe speelgoed dat ze ‘zo graag’ wouden hebben.

Bij ouderen werkt het anders.
Zij vinden hun verjaardag een dag waarop wat familie langs komt. Ze krijgen een kaartje en soms ook een bosje bloemen of wat geld. Maar veel aandacht besteden ze er niet aan.

Als mijn opa of oma jarig is, is het eigenlijk een soort traditie dat mijn oma ossenstaart- of kippensoep maakt. Ik zelf vind mijn oma’s soep heerlijk. En zou het ook heel erg jammer vinden als ze het op haar eigen verjaardag, of mijn opa’s verjaardag niet maakt. Het is niet zo zeer dat ik heel erg trek in soep heb. Maar het is meer de traditie die mij erg aanspreekt.
Ik ben het gewend, en vind het gezellig. Dus daarom wil ik gewoon dat dat zo blijft.

De tijd is iets heel raars. Het verschilt per werelddeel en soms lijkt het langer of korter te duren dan het is. Maar zelf ben je ook een beetje verantwoordelijk hoe de tijd op je over komt. Dus wees blij met alles zoals het is. Als iets niet leuk is, maak er dan wat leuks van. En als iets wel leuk is geniet er dan van. Want elk moment in je leven kan je iets leren, of iemand helpen.
Wees blij dat er tijd is, want wat zouden wij eigenlijk zijn zonder tijd?
Tijd is vrijheid.

Schrijver: Michelle Schulz, 9 november 2007


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.4 met 7 stemmen 1.501Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
11 november 2007
Email:
ag.schulztiscali.nl
Goed zo, meisje! Ik wist dat je het kon, al ben je pas 13 jaar oud. Nu vooral doorgaan op momenten dat je weer de behoefte daartoe voelt of geïnspireerd raakt. Méér mag ik er niet van zeggen, want opa’s zijn nu eenmaal altijd een tikkeltje bevooroordeeld, alle goede voornemens ten spijt.

Er zijn genoeg schrijvers en dichters op de site, die jouw inzending(en) objectief met een waarderingscijfer kunnen beoordelen en jou, zeker weten, met een korte reactie goede tips zouden kunnen aanreiken.

Oma straalt. Zij wenst jou veel inspiratie toe en dat ze nog vele keren ossenstaart- en kippensoep voor je mag bereiden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)