Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Smokkelaars

Stefke was gelukkig getrouwd met Ria. Ze woonden in de Belgische grensstreek, die bekend stond om zijn vele en gevaarlijke smokkelroutes.
Zo op een dag werd Stefke ontslagen door zijn baas: door de strenge vorst kon er niet meer gewerkt worden.

Dat betekende dat Stefke voorlopig ander werk moest zoeken en dat zou niet gemakkelijk gaan, in die tijd was er grote werkeloosheid.
Ria kon elke dag bevallen van hun eerste kind, dus er moest wel geld binnenkomen.
Aangezien de smokkel floreerde in hun regio, besloot Stefke dit te gaan proberen, samen met zijn vriend Bart, ook werkloos.

Tabak e.d. naar Holland, boter en drank weer terug naar België. Dat leverde in die tijd veel geld op, maar het was vreselijk gevaarlijk, de grenspolitie was erg actief, vooral 's nachts. Maar ze hadden steeds geluk.

Op Kerstavond wilden de mannen nog een grote slag slaan. Ria was er op tegen, ze had een angstig voorgevoel. Ze smeekte de mannen niet te gaan. Maar die verzekerden haar, het was altijd nog goed gegaan, en dat zou nu ook wel het geval zijn, want er zou op deze avond voor Kerst zo goed als zeker geen politie zijn die patrouilleerde. Ze beloofden evenwel voorzichtig te zijn.

Gepakt met volle fietstassen gingen ze op weg, langs donkere smalle binnenpaadjes, maar ze kenden de weg en bereikten zonder problemen Holland. Hier werden de tassen geruild, en kon de terugweg weer beginnen.
Het leek zoals steeds het geval was dat het goed zou gaan, tot opeens "Halt, Politie" klonk. "Doorfietsen" schreeuwde Stefke, en de beide mannen sprintten wat ze konden
Een schot klonk, gevolgd door een smak. Stefke was geraakt en lag op de koude grond, bloedend uit een wond aan zijn hoofd.

Bart fietste door en bereikte veilig het huis van Ria. "Waar is Stefke?" vroeg Ria verschrikt. Bart vertelde dat er geschoten was: waarschijnlijk was Stefke geraakt.
Enkele uren later kwam de politie het bevestigen, Stefke was dood. "Ik wist het, ik wist het", kermde Ria.

Het werd een trieste Kerst voor haar. Een troost was in aantocht, begin januari beviel ze van een gezonde zoon, hij kreeg de naam Stefke.

Schrijver: Jan van Dord, 23 december 2007


Geplaatst in de categorie: overig

3.5 met 4 stemmen 491Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)