Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het hok

Vandaag hebben we, dat wil zeggen m'n zoon en ik, het hok, dat aan de garage is gebouwd, weer in zijn oude glorie hersteld. Oorspronkelijk was het een hondehok met een kleine omheinde ren eraan. Toen we echter ons huis zo'n tien jaar geleden kochten, werd de bestemming van het hok, na een vriendelijk verzoek daartoe, gewijzigd en werd er op een zaterdagochtend door een select gezelschap jonge mannen een aanvang gemaakt met de verbouwing.

Het hele weekend door was het een drukte van belang, maar het resultaat mocht er zijn. Inclusief geïsoleerde wanden was het voormalige hondehok, laat de volgende zondagmiddag, omgetoverd tot clubhuis. Binnenin stond een zelfgemaakte houten bank met bijbehorend tafeltje terwijl in één van de hoeken een heus barretje was opgetrokken. Om het geheel voor de lezer in een juist perspectief te plaatsen dient vermeld te worden, dat het vloeroppervlak van het hok, plus minus drie bij drie meter is en dat de hoogste hoogte van het schuin aflopende dak ongeveer één meter zestig is. Niet bepaald een luxe clubhuis dus.

Onze boomlange zoon is thans ruim tweeëntwintig, dus toen het hok werd ingewijd, was hij net als de meeste van zijn vrienden en vriendinnen rond de twaalf, dertien jaar oud. Een leeftijd waarop men nog die heerlijke ongecompliceerde, twee-dimensionale kijk op het leven heeft. Terwijl we de losse spulletjes, de kussens, de bank en het tafeltje buiten zetten, om het barretje af te kunnen breken, zie ik mijn zoon, leunend op een bezem, in gedachten verzonken voor zich uit kijken. Omdat ik vermoed waar hij aan denkt zeg ik tegen hem: "Weet je nog, dat jullie hier af en toe met z'n dertienen in zaten?" "Achttienen", antwoordt hij zonder te verblikken. Het leek ongelofelijk. Onwillekeurig moet ik terugdenken aan de avonden, dat we gevraagd werden bitterballen of kroketten in de pan te gooien. Hoeveel balen zouden er in de loop der jaren doorheen zijn gegaan en hoeveel flessen limonade zouden we hebben leeggeschonken? Hoeveel plannen zouden er zijn gemaakt? Hoeveel woorden zouden er zijn gewisseld?

Hoeveel ..... ? Op het gras buiten, liggen de spullen uit het hok. Het zonnetje schijnt. Een tijdperk is voorbij.

Schrijver: Hans Uil, 11 januari 2008


Geplaatst in de categorie: kinderen

1.0 met 6 stemmen 242Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)