Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Werkster

Het is alweer verschrikkelijk lang geleden, maar ik kan het me nog goed herinneren: de wekelijks terugkerende vraag van mijn moeder: morgen komt de werkster, wil je vanavond je kamer opruimen, want morgen komt de werkster en dan kan ze jouw kamer ook doen.

Het was meer een opdracht dan een vraag, maar goed. Ik was destijds nogal obstinaat, dus ik vroeg: als de werkster komt, waarom moet ik dan mijn kamer opruimen? En wat moet ze dan nog doen als ik hem opgeruimd heb? Mijn moeder werd hier geloof ik behoorlijk moedeloos van, maar bleef haar verstand gebruiken. Ze keek mij aan door haar leesglaasjes, waardoor haar houding automatisch meer autoriteit kreeg, zei niets en draaide zich langzaam om.

Als ik toevallig vrij was op de dag dat de werkster kwam, bleek dat mijn moeder het op die dag drukker had dan ooit. Zij kon niet iemand zien werken zonder zelf mee te werken. Het huis werd er wel schoner van natuurlijk, maar of het de taak van mijn moeder verlichtte heb ik steeds betwijfeld. Daarnaast had zij over alle werksters die wij in de loop der jaren mochten verwelkomen een haarscherp oordeel (wij kinderen mochten over geen enkele werkster iets zeggen): ze werkt snel maar echt schoon is het niet, of: ze werkt wel precies, maar het duurt allemaal twee lange en twee korte.

Dat is een favoriete uitdrukking van mijn moeder. De uitdrukking heeft dezelfde oorsprong als korte metten maken. Metten maken is gebeden opzeggen. Korte metten maken is dus snel bidden om weer aan de slag te kunnen en als het twee lange (metten) en twee korte (metten) duurt dan komt er nooit iets van terecht, dat spreekt. Het bidden en werken zat mijn moeder in het bloed, maar meestal zong zij als ze aan de was was bijvoorbeeld.

Nu zij oud geworden is, gaat het wel iets rustiger maar druk heeft ze het op haar 88ste nog steeds. Laatst belde ik haar om half een ’s nachts (ik weet dat ze dan nog op is). Ik heb nu geen tijd, zei ze, ik zit m’n nagels te lakken, want daar kom ik morgen niet aan toe. We hebben haar voor haar verjaardag een CD-speler gegeven. De bediening van het apparaat zal ze nog wel onder de knie krijgen, maar of ze de tijd en de rust heeft om naar muziek te luisteren, ik vraag het mij af. Maar goed, tijdens de afwas klinkt Bach ook mooi.

Sinds kort heb ik zelf een werkster, ze komt op dinsdag om de veertien dagen. Ik zelf werk die dag ook en ben dus niet thuis, ik kijk wel uit, maar op maandagavond ruim ik het hele huis op. Dan kan zij op dinsdag het huis doen. Van wie zou ik dat nu toch hebben?

Schrijver: Ate Vegter, 4 april 2008


Geplaatst in de categorie: werk

2.5 met 6 stemmen 739Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)