Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Heeroom

Met de handen samen en de ogen stijf dicht baden we, zowel voor als na elke maaltijd, het Onze Vader, het Wees Gegroet, met als nabede: 'Lieve moeder Maria, zegen Ome Wim en onze kindjes, Amen'.

We hadden heel veel ooms en tantes, maar voor deze oom werd bij ons zesmaal daags gebeden. Hij was onze Heeroom en stond als zodanig hoog aangeschreven. Voor hij in Parijs het evangelie predikte had hij jarenlang tussen de negerkindertjes gebivakkeerd, en in die tijd zijn we voor hem gaan bidden.

De pannen kwamen zo van het vuur op tafel. Schalen hadden we wel. We hadden een wit porseleinen servies met sierlijke korenaren. We hadden zelfs kristallen glazen en dito messenleggers. Maar al dat fraais werd alleen op zeer bijzondere feestdagen te voorschijn gehaald.

Maar plotseling, op een doordeweekse avond, was de tafel fonkelend gedekt. Op het damasten tafellaken prijkten de schalen, de glazen èn de messenleggers. En het gebed zouden we bidden in het Frans. Mijn oudste zusje Hedwig, de trots van de meisjes-hbs, had ons maandenlang gedrild, op straffe van. Zelfs de jongste van nog geen twee, brabbelde gehoorzaam met ons mee. Maar dit plannetje was niet zomaar door haar op touw gezet. Heeroom, een paar dagen over uit Parijs, was die avond onze gast.

Met samengeknepen handen, maar met onze ogen wijd open, om maar niets van zijn reactie te missen, baden wij, de acht zusjes, het 'Notre Père' en het 'Je vous salue, Marie.' We waren zo druk doende geweest met die vreemde taal dat we niet beseften dat degene, voor wie we zesmaal daags Gods zegen afsmeekten, bij ons aan tafel zat. Het 'Lieve Moeder Maria, zegen ome Wim en onze kindjes, Amen' rolde er vanzelfsprekend achteraan. Het laatste ontroerde hem nog het meest want ik zag tranen in zijn ogen. Hij stond luidruchtig op, boog voor ons, kwam weer omhoog en hief vervolgens beide handen ten hemel, alsof hij op de kansel stond. Hij kuchte iets weg en terwijl hij ons beurtelings met zijn ogen bedankte, bracht hij moeizaam uit: 'Très bien, très bien, très bien...'

En van de weeromstuit ging er een kristallen glas aan diggelen.

Schrijver: Areth, 27 mei 2008


Geplaatst in de categorie: familie

4.5 met 22 stemmen 1.636Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)