Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

In naam van Jehova

Toen we de moeder die middag van de operatiekamer gingen ophalen hing er een infuus met een zoutoplossing boven haar bed. Nergens was meer een spoor te bekennen van de bloedtransfusie die ze had gekregen. En toen ze terug was op haar kamer en haar ogen opsloeg, konden we haar vertellen dat er een mooie, gezonde dochter was geboren. Een glimlach gleed over haar gezicht en opgelucht dommelde ze weer in.

Het verhaal dat een moeder van vijf kinderen was doodgegaan, omdat de vader een bloedtransfusie had geweigerd, had snel de ronde gedaan. De hele afdeling had op z'n kop gestaan. Zo boos, verdrietig en verontwaardigd waren we allemaal geweest. Maar ook de andere vaders waren zo woedend, dat ze hem bijna hadden gelyncht. Diezelfde middag stond de man onaangedaan voor het raam van de babykamer naar zijn kind te kijken, toen de vaders hem plotseling te lijf waren gegaan. Het was opeens een heel tumult, en de artsen waren nog maar net op tijd ter plekke geweest, om de man te ontzetten.

Vijf kinderen zaten plotseling zonder moeder. Ondanks haar hulpeloze blik was de man niet te vermurwen geweest. De vrouw lag lijkbleek op het kraambed, terwijl het leven langzaam uit haar weggleed. En wij stonden er machteloos omheen. Artsen en verpleegkundigen stonden allemaal rond haar bed, maar niemand mocht iets doen. Het kind was geboren en lag gezond en wel op de babykamer, maar het was de moeder waar we ons ernstig zorgen om maakten. De placenta was losgekomen en had een hevige bloeding veroorzaakt. Het enige dat haar nog kon redden was een bloedtransfusie.

De een voor de ander had zijn tranen niet kunnen bedwingen, want zoiets hakt er wel in. 'Ik zou ze nóóit meer binnenlaten!' riep de jongste verpleegster huilend. 'Ze gaan maar naar een ander ziekenhuis! Hier gelden onze regels!' Ze stampte al haar woede en verdriet eruit.

Maar we hadden ons lesje wel geleerd. Want toen er opnieuw een kraamvrouw 'in Jehova' binnenkwam, en ons dezelfde complicatie te wachten stond, dirigeerde de arts haar linea recta naar de operatiekamer. 'Maar geen bloed,' had haar man dreigend gezegd. De arts had hem rustig aangekeken en afwezig geknikt. En terwijl het kind met een sectio ter wereld kwam, kreeg de moeder twee zakken bloed, die niet in het dossier werden vermeld.

En deze moeder lag nu heerlijk te slapen, in de wetenschap dat ze een gezonde dochter ter wereld had gebracht.

Schrijver: Areth, 8 sep. 2008


Geplaatst in de categorie: geboorte

3,5 met 22 stemmen 916Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Lydia Wubbenhorst
Datum:
10 sep. 2008
Geweldig, Thera, dat je met dit verhaal naar buiten wilde komen! Trek je niets aan van "vierengevers". Zij vormen slechts een gering percentage. Ik weet zeker dat vrijwel alle weldenkende en zeker ook gelovige mensen - God is immers Liefde - jouw opvatting delen.
Naam:
Thera Heemskerk
Datum:
9 sep. 2008
Email:
thera.heemskerkversatel.nl
Ik zou het zeer op prijs stellen als mijn regelmatige 'vierengever' zich eens bekend zou maken. Ik zou graag willen weten wat hem of haar in mijn schrijven zo stoort.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)