Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vermist

Zoals u weet heb ik iets met boeken. Dat heb ik mijn hele levenal gehad en ik raak dat niet meer kwijt.
Mac Olliver schreef daar een mooi gedichtje over. Lees maar:

"Al staan zij in stram gelid
als soldaten,
gerangschikt van groot naar klein:
Zij ademen liefde
en vriendschap.
Elk van hen heeft
een eigen gezicht en taal.
Zij zijn altijd bereid
mij te voeden
met verdriet of plezier.
Ik hou van ze
voor nu en later".

Voor mij kan het niet aardiger gezegd. Je proeft de genegenheid en de vriendschap. Waarom ben ik er dan zoveel kwijt geraakt in de loop van de jaren?
Ik weet het niet. Uitgeleend en nooit teruggekregen. Jammer maar waar. Ik denk nog wel eens aan ze.

Ik heb geen rancune. Tegen wie of wat trouwens? Ze voelen zich daar misschien beter thuis dan bij mij. Maar toch...jongensboeken! Allemaal weg. Maar wij verhuisden vaak en mischien krijg je dat dan. Ik heb er toch nog een paar. Bijna verkruimeld tot de laatste letter. Dat kan nog veel meer.

Het zijn jongensboeken die ik aan mijn kleinkinderen zou willen geven. "Pietje Bel" of "Alleen op de wereld". Of "Dik Trom" of "Paddeltje".
Ze lachen zich krom! " Opa,lás jij dat vroeger? Ha,ha,die Opa toch! Wat een stomme boeken, wij kijken liever TV of spelen Playstation".
OK, OK, zo gaat dat.

Laatst las ik een aanbieding van een antiquariaat. Daar stond mijn lievelingsboek. "Met de trekpot op avontuur". Natuurlijk gekocht. Uitgever Van Holkema en Warendorf NV Amsterdam. Het is een boek uit de "Knal"serie. Plaatjes van Rie Reinderhoff. Schrijver Onno Win. Ik schat het uit het eind van de dertiger jaren. Degelijk gebonden. Ik laat het ze zien. Láchen, láchen! "Opa toch, heb jij dát gelezen?"

Ik voelde mij jaren ouder. Begon me wat te schamen. Gauw weer in de kast. Ander onderwerp! Toen ze 's avonds weg waren heb ik het weer gepakt. Ik begon te lezen. Vergat TV te kijken en te gaan slapen. Verrukkelijk, verrukkelijk!
Over jongens die een fietsvakantie maken met een woonwagen achter zich aan. De caravan van vroeger. Avonturen beleven! Indianen ontmoeten! Dieven zoeken en vinden!
Spannender kan het niet. Maar leg ze dat maar eens uit, die kleinkinderen.

Schrijver: Wim Brandse, 2 feb. 2009


Geplaatst in de categorie: moraal

4,3 met 3 stemmen 315Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)