Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zatlap

(voor August Willemsen)

Jij keek schuin achterom, tijdens Poetry International, een schichtig hert in angst voor naderende roofdieren. Op de dauwwebben in je omheiningen van heesters gooiden de elven met speren, boosaardige trampolinespringers. De zaal zat vol, wachtend op de succesvolle vertaler, die heen en weer geschud door tussen angst en verplichting, zojuist in zijn witte onderbroek met rode bretels het podium besteeg, ondersteund door een sexy heilssoldaat in vermomming. Je waggelde, overduidelijk beschonken, rond de catheder, verlegen als een stoute schooljongen voor zijn eerste spreekbeurt.

Steeds zag ik dat beeld van die bedroefde ogen terugkomen, nog amper in staat om menselijkheid te vragen, na zo'n lange loopbaan in de zwak verlichte voorraadkelders van Bacchus. Heb jij dat vertaald? Drummond? Pessoa? Nee, ga weg zeg, dat heb je vast zelf geschreven, wat een verstild ontzag riep jij bij ons op, de tranen lagen aan de oppervlakte, wat een ongekunstelde bravour en wat een welgemeende passie!
Dat jij zo zat was als een ladder, dat snapten wij maar al te goed, de scheve kroon op je scheppingen als kasteelveroveringen, want nadien zopen we als beesten, paften we als topneurotici, met in ons hoofd de zwaar gewonde held, die met zachte hand werd weggeleid naar het leven Angstaanjagend Doolhof en Verstikkend Kuuroord, om de zielsverloren roes uit te slapen, al ver voor zijn zichtbare rigor mortis, als mosterd na de maaltijd, pure nep.
Liever had ik gezien dat je het getormenteerde hoofd tussen de borsten van je buurvrouw legde, tedere madame Enquist, maar daar aasde ook je achterbuurman op, ondergetekende wel te verstaan, projectie dus. Ik zie het nog scherpomlijnd voor me hoe jij hulpeloos en wanhopig vroeg of je nog meer moest voorlezen. Je lachte zo vreselijk aandoenlijk in je onbewuste positie. Nee, je hoefde niets meer voor te lezen. Dat antwoord klonk als de val van een ijzeren onthoofdingsmechanisme, alsof de maan tegen de aarde kapot knalde.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 Sep. 2009


Geplaatst in de categorie: drank

2.0 met 3 stemmen 924Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)