Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De trapeze

Ze kennen elkaar van de bergsport, zitten op dezelfde club; als het circus in zijn winterresidentie verblijft komen ze elkaar regelmatig tegen. Voor de goede waarnemer is het duidelijk dat ze elkaar aardig vinden; hij een knappe vent met een gevaarlijk beroep en zij een sportieve sensuele vrouw.
Hij verbergt zijn gevoelens, zijn vrouw is zijn partner in de trapezeact. Kracht, souplesse en gratie in een schijnbaar moeiteloze vloeiende beweging op acht meter hoogte, vraagt grote concentratie en discipline, een kleine afleiding kan dodelijke gevolgen hebben.

Het circus is in de stad, als elk jaar tijdens de kermis. Louise zit vooraan in het blikveld van John die zijn ogen niet van haar kan afhouden, met haar ogen en beweging van haar volle lippen bewerkt ze de erogene zones van zijn brein. Als hij haar ziet slaat zijn hart enige malen over.

Ook nu zit ze weer in het blikveld van John die met zijn knieën aan de trapeze hangt om zijn vrouw in de lucht te vangen. Even voordat de handen van het echtpaar elkaar raken gebeurt het ondenkbare, de bloes van Louise springt open, haar fraaie borsten springen te voorschijn, de vanger aan de trapeze is een fractie van een seconde zijn concentratie kwijt, de handen van zijn vrouw glijden uit de zijne en ze stort tot ontzetting van het publiek naar beneden en blijft in een onnatuurlijke houding liggen.
Iedereen kijkt gebiologeerd naar het vangmoment en niemand van de omstanders krijgt de borsten scène bewust mee.

Een jaar gaat voorbij John en Louise wonen sinds kort samen en vieren dat met vrienden,de stemming is euforisch, John is naar het toilet,en Louise roept opgelet geëerd publiek hierbij stel ik U mijn tweeling voor, haar bloes springt open en haar borsten verschijnen in het voetlicht, juist op het moment dat John van het toilet komt.

Hij bekijkt 's nachts de bloes die ze ook droeg op de beruchte avond dat zijn vrouw stierf, hij vindt aan de binnenkant een veter, hij trekt er aan en ziet dat de knopen uit de knoopsgaten draaien. Een vreselijk gedachte komt bij hem op. Het materiaal is elastisch en de bloes schiet open, ontbloot haar borsten en dat onverwachte heeft op de toeschouwer een seconde een verlammend effect, dat ontstaat bij de mens bij een complete verrassing hij heeft het vaker gezien, de geest van aanwezigen bevriest heel even alsof ze aan de grond genageld staan. Hij zoekt via de label de oorsprong van het kledingstuk en komt bij een winkel terecht in carnavals- en feestartikelen. Ze herkennen de bloes die bij hun bekend staat als de blitsbloes.

De volgende dag gaan ze een weekend naar de Ardennen voor eenvoudig klimwerk als conditie training. Ze klimmen achter elkaar en zitten aan dezelfde veiligheidslijn, John komt als eerste op de richel aan en ontkoppelt de lifeline, haar hoofd verschijnt boven de richel en hij grijpt haar uitgestoken handen stevig vast.

Zo hing m’n vrouw in mijn handen honderden malen, haar vertrouwen in mij was groot, fluistert hij schor tegen Louise, tot die laatste keer toen ik door jouw rotstreek werd afgeleid, ik zag de schaduw van de dood afdalen in de ogen van mijn vrouw. Ik heb het toen beschouwd als puur toeval en moest er mee leren leven, maar ik bleef het voelen als dood door mijn schuld en dat was en is heel zwaar.

Ik ontdekte tijdens het diner en ‘s nachts bij doorzoeken van je kledingkast en gister bij feestartikelen winkel, dat het moord met voorbedachten rade is. Moeilijk te bewijzen in een rechtszaak, daarom neem ik het recht in eigen hand, dat zal een mens zonder geweten een sociopaat als jij bekend voorkomen. Het dringt tot mij door, dat wat jij zelf niet voelt, voor jou gewoon niet bestaat. Je verdraagt pijnloos de pijn van een ander.

Ik laat je nu voelen wat inleven is, nu voel wat mijn vrouw heeft doorgemaakt. Ik zie aan de angst in je ogen dat je de bedoeling begrijpt, kijk dat voelt een mens die zich inleeft in het leed van een ander. Hij ontspant zijn handen en haar handen glijden uit zijne.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 17 okt. 2009


Geplaatst in de categorie: misdaad

3,2 met 5 stemmen 271Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)