Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bakkers dochter 1963

Het leven op kamers op verschillende adressen in m’n studietijd leidde tot verkenning en zoeken naar sociaal contact in de nieuwe omgeving en al gauw kwam het via lichaamstaal tot flirten op afstand met een meisje dat aan de overkant woont met zicht op elkaars ramen, want nieuwsgierigheid naar een nieuwkomer is er ook bij de dames. Ik maakte de spannende gebeurtenissen regelmatig mee, de meisjes zijn toegankelijk door de veilige afstand zodat communiceren niet gelijk hinderlijke gevolgen heeft.

Mensen lijken op een afstandje aantrekkelijker dan dichtbij. Het is niet moeilijk om voor een kort moment een vlotte, humoristische kant te laten zien, zenuwen en faalangst storen door de veilige afstand niet m’n avances en ik straal ‘jeu de vivre’ uit.

Omdat we op een afstandje geen details zien, geen onvolkomenheden is er ruimte voor fantasie, voor idealisering en ons gevoel escaleert, slaat op hol, zonder negatieve kanten loopt de seksuele spanning bij beiden op. Door hoge verwachting valt de werkelijkheid bij een ontmoeting tegen en dat maakt mij bang voor een afspraak. Liever die prachtige versierepisode dan de werkelijkheid.

Ik sloof me uit en zij kijkt en lacht. Door vrije loop van de fantasie bouwen beiden een onrealistische verwachting op, het beeld van elkaar neemt sprookjesachtige vormen aan. Door de afstand kunnen spanningen niet worden afgevoerd en seksuele aantrekkingskracht tussen ons wordt sterker. De natuur sterker dan de leer slaat toe, verandert ons in marionetten van de ingeschapen voortplantingsdrang en maakt van Quasimodo een mister Universe door eigen lichaam-drugs die ons blinderen.

Een geval van versieren op afstand vond plaats tijdens m’n stage bij de Hoogovens. De bus Sloterdijkstation-Hoofddorpplein stopt elke dag bij een halte voor een bakkerswinkel. Vanaf m’n vaste plaats aan het raam flirt ik met de mooie dochter die met haar moeder achter de toonbank staat; ik sloof mij uit, speel mijn rol en zij kijken en lachen.

Na een paar dagen wordt het een ritueel, ze staan op mij te wachten, een paar keer wenkte de moeder mij achter de rug van haar dochter met haar ene hand en wijst met haar andere hand naar haar dochter, de boodschap was duidelijk, maar ik doe alsof ik het niet begrijp en zwaai terug. Ik kan de spanning van een ontmoeting niet aan.

Ik vertrek na drie maanden naar een andere stad voor een volgende stage en op mijn plaats in de bus zit een vreemde. Het werd ook tijd want de versiertoer op afstand werkt niet langer dan ongeveer drie maanden, dan gaat door gewenning het spannende eraf, en dooft het vuur, gaat het uit als een kaars.

Hoelang zal ze naar mij uitgekeken hebben, en die gedachte doet pijn, het was een kleine moeite geweest om een roos met een berichtje te sturen, dan had ze een mooie herinnering gehad, maar zo was ik helaas niet. De kans op eindelijk een volwassen daad heb ik gemist en dat was niet de enige keer. Ik was niet goed in dat soort dingen.

Bij een ontmoeting komen zwakheden aan het licht, dat ik een dromer ben geen vlotte humorist, verlegen zelfs en mijn ‘jeu de vivre’ verdwijnt als sneeuw voor de zon en mister Universe wordt weer Quasimodo. En zij zal ongetwijfeld ook geen miss Holland blijken.
De misleidende liefdesdrugs blijven nog een poosje nawerken, langzaam breekt de werkelijkheid door de illusie heen en volgt ontnuchtering na lange ‘dronkenschap’. Het is lang geleden en ik heb haar nooit gekend maar denk regelmatig met gemengde gevoelens, voornamelijk schuldgevoel, aan haar.

Bijzonder is dat ik in hetzelfde jaar ‘63 een bakkersdochter ontmoette met wie ik getrouwd ben en dat mijn grote lagere school (kalver)liefde evenals mijn vrouw Janneke heette, alsof het lot zocht naar die ene en zich onderweg een paar maal vergiste. Toeval? natuurlijk! maar het moet niet gekker worden.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 15 november 2009


Geplaatst in de categorie: liefde

2.8 met 12 stemmen 419Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)