Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hendrik, Isidoor, Theofiel…

Verdomme, verdomme, vloekte een rijzige grijsaard nijdig toen die met zijn laatste dart een bouncer veroorzaakte. Door die ene pijl verloor hij het spel én de wedstrijd. Inderdaad, het geluk hangt soms van één klein feit af. Hendrik, de intussen gekalmeerde gepensioneerde ambtenaar, borg zeer zorgvuldig zijn titaniumpijlen weg in een lederen etui, vroeg een fris pintje aan de barman van het LDC (Lokaal Dienstencentrum) en kwam bij de vrienden aan tafel zitten. (Ik was een toevallig metgezel van één van zijn makkers die, wekelijks, diens exploten kwamen volgen in het LDC. Hij kon er wat van: een Raymond van Barneveld(NL)* in wording!

Iedereen had zijn gedrevenheid, zijn “dartkunst” van nabij beleefd en dus ook van pure spijt Gods naam bijna blasfemisch gebruikt. Jammer, het had niet mogen zijn hoewel de hoofdprijs (slechts 5 bierbonnetjes) niet zo’n intrinsieke waarde had.
“Wel, Hitler, kein Glück gehabt, heute” brulde iemand met een zware kelderstem aan de tafel. Ik verschoot geen klein beetje. ‘k Dacht bij mezelf, verdorie wàt een verwijt, wàt een scheldnaam, zeg! Hier staat wat te gebeuren. Maar eigenaardig genoeg bleek er niemand aanstoot te nemen aan die aanmerking. Het klonk voor de gehele tafel “heel normaal”, m.a.w. een naam zonder enige verwijzing “nach dem Führer”.

Mijn begeleider porde ik met de elleboog aan en met vragende ogen, smalle lippen en gefronste wenkbrauwen vroeg ik hem om uitleg. De man stond recht en deed me amper een teken hem te volgen naar de gang van het LDC, waar we plaatsnamen op een rustbank en hij een monoloog begon.
Hendrik is geboren in 1930. Zijn vader, een oud-strijder van WO I en daarbij een overtuigd activist**, had er niet beter op gevonden, om zijn bepaalde sympathieën te concretiseren bij de aangifte van zijn zoon op de burgerlijke stand. Die laatste zag er geen graten in dat de gehele lijn, voorbehouden voor de voornamen, volgeschreven werd met Hendrik, Isidoor, Theofiel, Leon, Emiel en Robrecht. Zoveel namen, hoor ik u zuchten. De koning heeft er nog méér, niet!
Aan die reeks doopnamen was er niets verkeerds aan, zal ook de pastoor gevonden hebben.

Het is pas later, veel later tijdens WO II dat het Hendrik blijkbaar lastig werd gemaakt op het bisschoppelijke college van G., waar hij toen de Latijnse volgde, door zijn medestudenten.
Ook Hendrik was er zich toen niet van bewust dat hij zo’n “lelijk” letterwoord in zijn namen verborgen hield. “Een horizontaal acrostichon, noemde hij het later smalend. Te pas en te onpas gebruikten zijn makkers dit om hem te pesten. Zelf ervoer hij zijn “scheldnaam” op een rustige, ludieke manier waar anderen zich wel zouden aan hebben geërgerd.
Tot dan toe had ik aandachtig naar mijn vriend geluisterd, ademloos. Het toeval (?) wou dan nog dat Hendrik zich via de gang naar het toilet begaf zodat ik hem eens goed kon monsteren.
Niks, maar dan ook niks aan zijn lichaamsbouw, -taal, zijn manier van marcheren, van gesticuleren liet enig vermoeden doorschemeren dat kon verwijzen naar de man die in zijn initialen verborgen lag. Ook had hij niet eens een kleine bovenlipse beharing. Slechts een soutache sierde zijn onderlip.
“Maar”, ging de kameraad verder, zich even de rug van zijn rechterhand voor de mond houdend, “als je nu moest weten dat zijn familienaam G…bbels is”!
Hier stopte hij en keek me indringend aan, knikte twee-, driemaal met het hoofd en knipperde met de ogen. Waaauw! Asjemenou!

Ik ging erbij nadenken en besloot met: “So, what’s in a name”? Wie nu Jonas, Omar, Osem of David op zijn identiteitskaart staan zou hebben, zou die dan het daardoor ook moeilijk hebben gehad in het leven,.? Nee, toch! Of toch?
Samen zijn we dan gaan plassen en nadien nog een biertje of twee genuttigd tot de barman de sluitingsbel luidde.
En de dartsspeler Hendrik, Isidoor, Theofiel…? Hij dartte voort…

---------------------------
* Wereldkampioen darts in 2007. Beter bekend als “Barney”.
Kwam onlangs in ’t nieuws door met een 9-darter zich te kwalificeren voor het WK.

** Hij werd zelfs na de oorlog nog op- en aangepakt door het gerecht voor al dan niet vermeend activisme.

Schrijver: Jan Coessens, 12 januari 2010


Geplaatst in de categorie: hobby

-0.7 met 3 stemmen 1.866Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)