Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

In de overgang van geloof naar weten

“Oude vriend, jammer dat van de illusie ‘eeuwig te leven’ uit je jeugd weinig over is en er het negatieve gevoel van een ‘kort en zinloos bestaan' voor in de plaats komt en dan jou getob over de manier waarop de mens aftakelt naar z'n einde toe of zoals jij dat zegt: het leven is 'n race van luier naar luier. Je bent verandert Charles sinds onze studietijd”.

“ik heb problemen met de tijd Henry, gevoelsmatig studeerde ik ‘gisteren’ nog en ‘vandaag’ is m’n leven half voorbij, ‘morgen’ ben ik oud en ‘overmorgen’ dood. Ik zag vandaag Jeanne Moreau in een tv interview en gisteren nog in een film als een mooie sensuele vrouw, ik schrik van haar snelle veroudering”.

"Charles ik weet dat ze bij jou thuis gelovig waren en dat alles duidelijk was, het geloof was de waarheid en het doel de hemel, nu zit de mensheid in de overgang van geloof naar wetenschap en dat maakt onzeker. Het valt mij tegen dat iemand met jouw intelligentie in die overgang terrecht komt en het overzicht verliest want dat is de oorzaak van je somberheid".

"Of het leven zinvol of zinloos is dat weet je pas als het waarom van de schepping bekend is en daar begrijpen we nog niets van. Tegen de dood hoef je niet op te zien, je bent geestelijk niet eens op je eigen begrafenis en verdriet om de afscheid heb je evenmin, daar heb je nabestaanden mee opgezadeld. Waarom angst voor het sterven, je groeit er naar toe, geloof me, als je erg moe bent verlang je naar de ultieme slaap. Mocht je lijden aan een terminale ziekte dan hoef je geen pijn te lijden met de huidige medicijnen en als het sterven je vernedert hou je controle over je toestand via je recht op euthenasie”.

“Met de tijd is niets mis Charles maar jij bent niet altijd bij de tijd, dan gaat hij voorbij zonder dat je ‘t bewust meemaakt en dan kan jij je die tijd ook niet herinneren, dat verkleint de gevoelsduur die achter je ligt. Doornroosje sliep gevoelsmatig één nacht maar het was in werkelijkheid een eeuw, voor haar gevoel duurt een eeuw slechts een nacht”.

“Bedenk dat van de miljard zaadcellen de eerste die er in slaagt de eicel binnen te dringen hoofdprijswinnaar is en uitgroeit tot mens. Een miljard verliezers worden langs natuurlijke weg afgevoerd. De kans op de hoofdprijs om mens te worden, is kleiner als winnen van de hoofdprijs in de staatsloterij. Alle mensen zijn hoofdprijswinnaar en dat alleen al maakt de mens bijzonder".

“Jouw angst maakt de dood die je wil verdrijven juist middelpunt van jouw leven. Het grootst denkbare geschenk, het leven zelf maakt je ongelukkig, te gek voor woorden. Bedenk dat het leven een geschenk is die elke dag een dag groter wordt. Jouw glas is halfvol geschonken met dagen. Jouw idee dat je glas halfleeg is, is een kromme redenering: alsof je op je sterfdag geboren bent en je elke dag een dag inlevert”.

“Enige andere optie was dat je de race naar de eicel verloren had, dan had een broer of zus jouw plaats ingenomen en jij was een handvol aarde gebleven en met dát alternatief moet je jouw leven vergelijken, dát maakt zelfs jou duidelijk dat elke nieuwe dag winst is. Je was een handvol aarde, nu ben je een mens”.

"Als we oud worden Charles freewheelen we door onze levensherfst waarin veel mag maar niets hoeft, bases voor ‘n paradijs. We reizen langs mooie momenten; de mens is z’n herinneringen en mooie momenten kunnen we meerdere malen beleven, we raken niet uitgepraat en dat verlengt gevoelsmatig ons leven”.

Charles kijkt mij zwijgend aan en glimlacht: “Henry jouw Filosofie van de dood leidt tot ontdekking van het leven, natuurlijk heb je gelijk, ik doe m’n best het leven positief te benaderen, ik zal wel moeten anders krijg ik de volgende keer weer jouw preek over me heen en dat is nog erger”.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 17 januari 2010


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.3 met 15 stemmen 278Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Diana
Datum:
31 januari 2010
Een prachtige "preek" die ik graag heb gelezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)