Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Als Nederland Holland wordt

Thuis weten ze alles van me, mijn verleden, waar ik wel en niet goed in ben, kortom wie ik ben en ik op mijn beurt hou rekening met mijn omgeving. Is m’n reactie iets anders als men gewend is, vraagt men zich meteen af wat er aan de hand is. Binnen de groep heb ik de vrijheid van een ingespannen paard. Reputatie opgebouwd in jaren kan bij een laatste ontmoeting verloren gaan. De berg op gaat moeizaam, eraf heel snel. Wat je in twintig jaar opbouwt kun je in twintig minuten verliezen.

In de trein naar Hamburg als Nederland Holland wordt is een landgenoot die je nog nooit ontmoet hebt gevoelsmatig een bekende en komt een gesprek gemakkelijk tot stand, we zijn gelijk eigen met elkaar. We komen elkaar niet weer tegen, ik kan mezelf zijn of een rol spelen. In den vreemde is door de taal onze overeenkomst groter dan ons verschil, tussen de buitenlanders voelen we ons tijdelijk een soort familie. Taal is meer dan communicatiemiddel: het is een belangrijk onderdeel van onze identiteit. We beoordelen mensen op basis van taalgebruik, taal is meer nog dan uiterlijk een aanwijzing wie we zijn, intelligentie en beschaving wordt er aan afgelezen. We zijn geïncarneerde taal.

Ik vertel langs m’n neus weg dat m’n vader als Nederlander in het Duitse leger is gesneuveld bij Stalingrad. M’n gesprekspartner, gefascineerd door die geschiedenis, leeft met mij mee; dat voelt goed, het is een prima gespreksthema.

Kijk, dan heeft zo’n vader toch nog nut wat hij in werkelijkheid niet had, integendeel hij liet zijn gezin in de steek toen ik vier was en hij is 58 jaar oud gestorven aan een hartstilstand.
Hij was niet bij ons en ik niet op z’n begrafenis, de leugen is niet eens zo groot.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 18 maart 2010


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.5 met 6 stemmen 424Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
noah
Datum:
18 maart 2010
Het verhaal boeit mij direct. Het zou ook het begin kunnen zijn van boeiend boek, een levensverhaal waarvan nooit alle vragen beantwoord zullen worden, of toch wel??

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)