Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Joop.

Naast mij woont een gepensioneerd pedagoog die elke dag op een vast tijdstip zijn hondje uitlaat.
Soms loop ik met hem mee en dan eindigen we meestal bij hem thuis op de veranda om het gesprek voort te zetten.
Zijn no-nonsense adviezen voor de opvoeding kan ik inmiddels wel dromen: zorg voor een eerlijke relatie met je kind, geef het zoveel mogelijk vrijheid, laat het fouten maken zorg er alleen voor dat het niet te erg wordt. Een mens leert door ervaring dus als je altijd alles verbiedt dan kan het geen fouten maken en wordt er dus niets geleerd.
Soms vraag ik uit balorigheid door en dan gaat hij er tot mijn verbazing en soms tot ontzetting diepgaand op in.
‘Maar Joop, wat voor zin heeft het als je je best doet voor je ontwikkeling terwijl je toch dood gaat? Alles verloren! Dat is toch niet goed voor de motivatie?’
Hij glimlacht me vaderlijk toe, schenkt nog eens in, ademt diep in en uit en begint dan: ’Dacht je werkelijk dat met de dood alles voorbij is? Laat ik het eenvoudig houden: wij hebben een lichaam en een ziel. Ons lichaam voert de instructies van onze ziel uit. Als ons lichaam sterft dan blijft de ziel over. Onze ziel bestond al voordat we geboren werden. Op het moment van de geboorte heb je er al ettelijke eeuwen opzitten. Genoeg tijd om iets van het leven op te steken, dunkt me. Sommigen hebben die tijd goed benut denk maar eens aan mannen als Mozart, Einstein en Leonardo da Vinci.
Het leven zit eerlijk in elkaar.
Een ieder krijgt zijn koekje van eigen deeg terug op zijn bordje.
En weet je hoe dat in zijn werk gaat? Stel, je hebt een positieve intentie, die positieve intentie betekent een pakje vibraties in de ether. Dit pakje gaat een reis maken naar het einde van de ruimte, aan het eind botst het tegen de wand en surft het terug naar zijn beginpunt en altijd komt het op het juiste moment aan bij de zender.
Bijvoorbeeld, je hebt iemand een zelfgebakken taart gegeven. De intentie achter die actie bepaalt de kwaliteit van het pakje vibraties. Een paar jaar later ontvang je een bosje rode rozen. Het betekent dat het pakje vibraties bij je is teruggekomen met dezelfde intentie waarmee je de taart hebt gebakken.
Zo werkt het.
Je kunt je voorstellen dat sommigen dingen doen die niet in één leven ’afbetaald’ kunnen worden, wel, dan kom je toch meerdere keren terug!
Je kunt niet zomaar voor de lol mensen of dieren doodslaan.
Elk diertje dat doodgeslagen wordt zal in de toekomst in de gelegenheid worden gesteld hetzelfde te doen bij zijn moordenaar.
Het lijden dat we onszelf op die manier op de hals gehaald hebben heeft ook een positieve functie: het helpt ons om te leren het in het vervolg beter aan te pakken.
Om dat te besluiten heb je een zekere stemming nodig en het lijden helpt je daarbij.
Het lijden is dus rechtvaardig en het is barmhartig: het werkt als een coach.
Uiteindelijk is het lijden dus een winstgevende zaak!’
We lachen samen om de laatste conclusie, maar mijn lachen is anders dan die van hem.
Niet lang daarna ga ik huiswaarts.
Zijn betoog heeft mij meer geraakt dan ik wil toegeven, het zal enige dagen duren om het allemaal te verwerken.
Wel ben ik er al zeker van dat het ‘boontje komt om zijn loontje’ vanaf nu anders in de mond zal smaken.

Schrijver: Orisa
Inzender: HK, 25 april 2010


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.0 met 3 stemmen 390Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)