Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Moord vanuit de hemel

Op haar ziekbed vertelt oma mij haar geheim dat ik ‘n één jaar oudere broer Jan heb, die momenteel bij haar logeert: “Niemand is op de hoogte van zijn bestaan, hij is als baby geadopteerd door een familielid in het westen van het land, waar je moeder ook is bevallen, ze was nog ongetrouwd, het was begin van de oorlog en je vader Piet werkte in Duitsland, we wilden je moeder de schande besparen om onderwerp van roddel te zijn in dit toen kleine schijnheilige dorp, na zijn terugkomst zijn ze getrouwd”.

Ik hoor een mannenstem in de keuken, ik schrik en krijg kippenvel, precies de stem van mijn jaren geleden overleden vader, mijn oma glimlacht om mijn reactie. “Geen misverstand mogelijk”, zucht ik, “we hebben dezelfde vader”. We maken kennis en spreken uren per dag met elkaar over onze levensgeschiedenis.

Onvermijdelijk komen we op de scheiding van onze ouders omdat mijn vader gelijk na de oorlog een verhouding kreeg met Isolde met wie hij na de scheiding is getrouwd, de weduwe die nog steeds leeft, maar waar ik na de dood van mijn vader niet meer geweest ben.

Ik vertelde wat voor mens ze is, hoe de duivel zich nestelt in een ledige geest, hoe ze alles weet te vertalen in iets slechts, opleeft bij rottigheid, zich als een vampier voedt met andermans ellende. In de ogen van deze kwaadaardige vrouw zijn er maar weinig mensen die deugen zelfs m`n vader gaat over de tong als ie afwezig was en speelde met zichtbaar genoegen mij en mijn vader tegen elkaar uit, zodat de relatie tussen vader en zoon niet al te hecht werd.

Haar commentaar op tv beelden is walgelijk: “Die is bij zijn vrouw weg, die doet het met een ander, zij is ook geen lieverdje, dat is een Jodin”, op een manier gezegd alsof het melaatsen zijn. Als je een vriendin meeneemt dan is daarna de relatie kapot doordat ze mij achter mijn rug slecht maakt. Iedereen die haar kent heeft een hekel aan haar en spreken mij er zelfs over aan, omdat ze nieuwsgierig zijn hoe iemand in haar nabijheid kan leven.

De stem van mijn broer brengt mij op het idee hoe we kunnen voorkomen dat ze straks ongestraft ontsnapt in een vredige dood, als haar hart zo zwak is als men zegt moet dat lukken. Het is niet te verdragen dat ze ook nog als “beloning” de talrijke mensen overleeft die ze heeft beschadigd.

Jan met dezelfde stem als haar overleden man belt haar op, “Isolde met je man Piet, ik bel je vanuit de hemel, ik heb een goed woordje voor je gedaan maar ze vinden je niet geschikt voor de hemel, je gaat naar de andere afdeling, je weet wel waar de duivel de baas is”. Ze zegt geen woord en als hij haar vraagt om commentaar hoort hij gerochel, ze is zich dood geschrokken en begint aan de lange weg naar de hel.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 22 juni 2010


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.6 met 5 stemmen 764Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)