Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

In de ban van het ding - deel 2

Toen de familie van S. de hoop op zijn genezing al had opgegeven, werd er op een dag een aangetekende brief bezorgd. Het was een aanmaning die aan de heer des huizes was geadresseerd. Als afzender stond in de linker benedenhoek vermeld: 'Firma Phantastique, droomexperts'. Zijn vrouw, die zich sinds het intreden van de invaliditeit van haar echtgenoot meer en meer met zijn post was gaan bemoeien, maakte de brief nieuwsgierig open.
‘Geachte heer S.', las ze, ‘mogen wij u er opmerkzaam op maken dat u tot nog toe in gebreke bent gebleven om onze rekening d.d. 6-11 te voldoen? Het betreft hier een reparatie wegens metaalmoeheid van een door ons geleverde hypnogenerator. Graag zien wij het verschuldigde bedrag van 1200 euro binnen veertien dagen op onze bankrekening tegemoet.’
Ze vouwde de brief zorgvuldig op en besloot er met niemand over te spreken.

Twaalf uur. Het laatste journaal was net begonnen. Stilletjes glipte hij de zitkamer uit en begaf zich naar zijn studeerkamer. Het dagelijkse ritueel kon beginnen. Als in trance gleden zijn vingers over het instrumentenpaneel. Likkebaardend stelde hij zich een erotische kantoorscène voor. Hij zat als een Indische radja, in vol ornaat en met een fonkelend diadeem om zijn voorhoofd, op de leunstoel van zijn baas. Naakte typistes, slechts gehuld in zijden kousen, trippelden in een lange rij op hoge hakjes voorbij. Op grote, zilveren dienbladen droegen ze versnaperingen aan die ze hem met een bevallige reverence overhandigden. Minzaam knikkend nam hij de geschenken in ontvangst.
Juist toen hij zich voorstelde hoe de laatste van de rij hem een dampend kopje kruidenthee aanreikte, werd de deur van zijn studeerkamer met een ruk geopend. Maar hij had er geen erg in; inmiddels was hij door een diepe hypnotische slaap overmand.

Argwanend kwam zijn vrouw naderbij. Op de sofa onder het raam lag haar echtgenoot plat op zijn rug uitgestrekt. Hij droeg een vreemd hoofddeksel dat via allerlei draadjes verbonden was met een laptop. Daarnaast lag een opengeslagen gebruiksaanwijzing. Ze pakte het boekje op en begon er koortsachtig in te lezen.
Nadat ze de inleiding had doorgenomen en enkele praktijkvoorbeelden had gezien, maakte een grote drift zich van haar meester. Ze rukte de elektroden één voor één uit de stekkerbusjes, opende de balkondeuren en wierp het kostbare apparaat het nachtelijk duister in. Kille regenvlagen drongen de kamer binnen.
'Wakker worden!' Met gebalde vuisten kwam ze vlak voor hem staan. 'Moet je ons dan allemaal naar de bliksem helpen?' Woest schudde ze hem door elkaar. Maar hij reageerde nauwelijks. Daarop verslapte haar greep. Ze sperde haar mond wijd open en begon te gillen. Met een machteloos gebaar sloeg ze daarop de handen voor haar ogen en strompelde de kamer uit.

Eindelijk kwam hij overeind. 'Liefste, waar ga je toch zo snel naar toe met die kruidenthee?', probeerde hij nog. Maar uit de deuropening klonk slechts het geluid van voetstappen die zich hortend en stotend verwijderden, gevolgd door een luide smak van de voordeur.
Verward keek hij om zich heen. En door de koelte van de najaarsbui, die in deze hoek van de kamer vrij spel had, kreeg hij geleidelijk zijn bezinning terug. Hij liet zich weer achterover zakken op de sofa. Al spoedig vermengde zijn gesnik zich met het ruisen van de regen.

Schrijver: Hendrik Klaassens, 29 juni 2010


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.7 met 13 stemmen 312Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)