Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Heelmeester

(voor Akke Meilink, (kinder)psychiater)

Soms fiets ik nog wel eens langs zijn witte huisje aan de Nieuwe Haven, altijd kijk ik dan met een vorm van weemoed en dankbaarheid naar die plek, die mij zoveel psychische genezing heeft gegeven.
In mijn lange zoektocht naar de juiste psychiater vond ik uiteindelijk hem, die nu juist gespecialiseerd was in mijn psychiatrische problematiek. Met veel geduld en uiterste kennis van zaken wist hij mij iedere week jarenlang met enkele rake uitspraken net weer genoeg bij mezelf te brengen en net even weer een stapje verder te gaan in mijn helingsproces.
Hij was ook de eerste psychiater, die werkelijk interesse toonde en die werkelijk met mij naar mijn beschadigingen en trauma's keek. Hij nam vooral de tijd, overhaastte niets en hij gaf je ondanks je psychische gebreken een gevoel van 100% acceptatie. Bij tijden was hij niet zachtzinnig, maar altijd fair en nooit beschadigend.
Hij zag eruit als Frederik van Eeden en ik had en heb net zoveel respect voor zijn deskundigheid als voor het schrijverschap van Van Eeden. Zijn sociale menselijkheid is bewonderenswaardig.
Kijk, hém zouden ze eens bij Zomergasten moeten uitnodigen, dat heeft hij niet alleen op zijn minst verdiend, maar het zou absoluut een psyche-kundig uiterst leerzame avond opleveren. Ik heb zoveel van hem geleerd en ik heb zoveel aan hem te danken, hij zei me ooit, dat hij het een groot wonder vond, dat ik mijn thuissituatie had overleefd en daarmee gaf hij heel goed aan mijn psyche te doorgronden.
Een kleine verandering in het denkpatroon kan al heel veel teweeg brengen, zei hij altijd en daar had hij gelijk in. Ieder contact met mijn ouders zou weer achteruitgang teweeg brengen en ook dat klopte, ik had vaak een week of meer nodig om weer bij te trekken.

Ik ga nu niet mijn hele ziel en zaligheid tentoonspreiden, zo gek ben ik nou ook weer niet, ik wil vooral de noodzaak van getalenteerde psychiaters zoals Meilink aangeven. Ik voorzie, dat er in de toekomst nog velen psychische hulp nodig hebben en het is daarom ook zeer onverstandig dat er al zoveel bezuinigd is in deze humane beroepstak. Met een link (Mei-link) naar de aanstaande kabinetsbezuinigingen, ik en velen met mij weten het belang van psychische hulpverlening, het is niet net zo, maar zelfs veel belangrijker dan de dokter die een gebroken been behandelt.

Behandelsessies zouden meer moeten worden vergoed, of de tweedeling in de maatschappij wordt ook hier duidelijk en schrijnend zichtbaar, alleen welgestelde psychisch lijdenden kunnen hun hulp dan nog betalen; zij die dat niet kunnen, haken dan natuurlijk af met alle negatieve gevolgen vandien. Ik was destijds ook al ver over mijn vergoedingentax, maar niet iedere psychiater is zoals Meilink, die mij dat alles moeiteloos kwijtschold.

Eén op de tien Nederlanders is rijp voor opname, dat feit wisten we 25 jaar geleden al, ik vermoed dat dat aantal gestegen is. Al die onbehandelde mensen met serieus psychiatrische problemen, dat gaat meer en meer een sociaal probleem worden, als de alarmklokken niet gaan luiden en er ook meer in de psychische zorgverlening wordt geïnvesteerd.
Wie durft vandaag de dag nog te beweren, dat de psyche onzichtbaar is? Misschien zij, die het altijd psychisch voor de wind is gegaan, die er nooit serieuze aandacht aan hoeven te besteden, die al janken bij een snee in hun vinger, of de beheerders van onze Hollandse geldkluizen, zij die beslissen waar we onze nationale euro's aan uitgeven, de 'harmonieuze' welgestelden, de worcaholic-politici met hun 'ongemankeerde' psyches, die te ver van het ware leven afstaan om de belangrijke noodzaak van psychische hulp in te zien. Vaarwel dan Nederland, dan schaam ik mij een Nederlander te zijn!

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.8 met 11 stemmen 1.086Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gemma
Datum:
12 oktober 2016
We hebben het genoegen en voorrecht om deze oprecht en psychiatrisch kundige man te ontmoeten. Hij ziet je, hij spiegelt je, blijft altijd fair, en heeft de gave om je in je kracht te zetten. Ieder gesprek met hem brengt het gesprek tot de essentie, je zelfstandig vermogen, ontsluierd de wir-war van wat wij "moeten", treft telkenmale de spijker op de kop, waardoor je jezelf begrijpt, en uiteindelijk weer helende stappen kan maken. Akke Meilink, in een zin genoemd, met Menselijkheid, fair, kennis en kunde, doen recht aan zijn persoon en geven vertrouwen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)