Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Illusie van de vrije wil

Bestaat Vrije Wil of werkt het onderbewustzijn zelfstandig? wat niet bijzonder is want bij alle dieren werkt het zo; de mens zou bij bezit van Vrije Wil de uitzondering zijn. Het bewustzijn van de mens is geen garantie voor het bestaan van Vrije Wil wat betekent dat ons rationele verstand baas in de hersens is en controle uitoefent over onze handelingen, in dat geval zijn we verantwoordelijk voor onze daden, bestaat die vrijheid niet heeft dat enorme consequenties voor het rechtssysteem.

Er is geen Vrijheid van handelen als er sprake is van dwang en dat is in de complexe samenleving meestal het geval: de burger die z’n eerlijkheid aan de politie te danken heeft; BNNers die alles doen voor de camera behalve zichzelf zijn; iedereen speelt een rol en liegt over de reden van zijn handelen: Albert Schweizer, Zuster Theresa, Dr Spock. Niets is wat het lijkt, iedereen liegt. Natuurlijk bevredigen ze hun behoeften maar niet die ze zelf aangeven.

We hebben de ervaring van generaties voorouders vastgelegd in de oudste taal: onze gevoelens(emoties). Gevoelens waarschuwen bij onraad en adviseren hoe te handelen om te overleven; slecht gevoel zegt niet doen en een goed gevoel zegt wel doen. We lopen in de leidsels van het verleden; hebben de vrijheid van een ingespannen paard, van een stuk hout in een snelstromende rivier, van een verslaafde die vele behoeften moet bevredigen en de luxe van de Vrije Wil niet kent.

Omstandigheden nu zijn anders als in de oertijd toen de taal der gevoelens in onze genen werd geschreven, sommige emoties zijn verouderd omdat onze aanpassing via genen te langzaam gaat om de snel veranderende wereld bij te houden. Soms wekken ontwikkelingen in onze samenleving weerzin op, omdat ouderwetse emoties ons daartoe aanzetten. Angst voor gevaren die niet meer bestaan.

We maken voortdurend keuzes, als ik moet kiezen tussen sterven en lachen, kies ik voor lachen. Voor sommige mensen een bewijs dat ik over vrijheid van beslissen beschik, maar beslissen in mijn nadeel is geen Vrije Wil maar dwang, of een mentale stoornis, Geperst tussen de normen van onze cultuur enerzijds en de oude gevoelens anderzijds, is er weinig ruimte voor vrijheid van wil.

Wij zijn “biobots” met genetisch verankerde programma’s die voor de soort staan en leerprogramma’s waardoor elk individu zijn specifieke kennis kan verzamelen om zijn werk te doen. Hoe groot is onze Vrije Wil, hoe schuldig kan een individu zijn, in elk geval niet schuldig genoeg voor de doodstraf. Wij zijn onze gevoelens, overlevingsdrang der soort uit zich in gevoelens: onbekend maakt onbemind, elke afwijking van lichaam en geest van de eigen soort boezemt afkeer in, door deze bewaking van de soort is de verscheidenheid aan levensvormen ontstaan, inclusief wijzelf.

De natuur propte ons vol met emoties, we worden er door bestuurd. Bijna iedereen die niet luisterde naar de adviezen van de inwendige (gevoels)taal gebaseerd op de ervaring van het verleden is onderweg verongelukt, gestorven in berm van de evolutie en zijn hardleerse genen verdijnen uit het voortplantingcircuit.

De mens heeft de Vrije Wil van een windvaan. die soms de nadruk wekt dat hij Vrije Wil heeft, maar zijn gedrag calculeerbaar en zo betrouwbaar dat hij gebruikt wordt als stuurautomaat op een zeiljacht. De windvaan heeft geen vrijheid van handelen, zoals de wind waait. . .

Emoties triggeren exotische stoffen die onze daden ondersteunen, zoals adrenaline en hormonen: geen man kan een mooie vrouw weerstaan, zo wordt de soort in stand gehouden. De natuur programmeert illusies, zoals de optimisme dat het in de toekomst beter is en de illusie van het eeuwige leven bij de jeugd, zodat investeren in hun toekomst zinvol lijkt.

Mannetje van de zwarte weduwe neemt enorme risico om zijn lust te bevrediging. Na de daad wil het vrouwtje hem verorberen en in de praktijk kost het hem bij ontsnapping soms een poot. We zien een mannetje met één poot die weer een vrouwtje benadert, zo ver gaat de natuur, als er iets hogers gediend wordt, in dit geval de instandhouding der soort.

We denken dat we bewust handelen maar dat is een illusie, op moment dat we denken dat we de opdracht geven tot handelen is dat al gebeurd in de diepte van het brein. Het bewuste is het venster naar buiten en naar binnen, de interface die niet bepaalt wat er gebeurt maar slechts registreert. (“doorgeef-luik”). het onbewuste brein beslist, zet een proces op gang en ‘seint’ dit door aan de “bewuste ik” die het als eigen beslissing voelt maar een fractie van een seconde achter de feiten aanloopt.

Soms is het beeld van de nieuwe omgeving in het geheugen van het onbewuste brein opgenomen voordat het beeld het bewuste bereikt, we verbazen ons dan dat de vreemde omgeving waar we nog nooit geweest zijn ons bekend voorkomt. Reden is dat het beeld reeds een fractie van een seconde in het geheugen zit alsof we er al geweest zijn. We noemen het Déjà Vu.

Ik schrik ‘s nachts half wakker omdat ik de vaas van het nachtkastje stoot, en val weer in slaap. ‘s Morgens blijkt dat de kat een plant in de woonkamer heeft omgegooid, de vaas staat gewoon op het nachtkastje. Het onbewuste verklaart in een korte droom het geluid met omgooien van de vaas. Op het moment dat ik zgn. de vaas omgooi is in werkelijkheid de plant al “lang” gevallen en improviseert het onbewuste om mijn slaap te beschermen.

Er een nachtje over slapen helpt problemen op te lossen, dat gebeurt in het onderbewustzijn (een reden van slapen) het bewustzijn staakt. Echte Vrije Wil? Ik geloof er niet in, het is een illusie. Reden is dat we een “biobot” zijn. De bewuste ik (Ikheid) is zich bewust van zijn onderbewustzijn en wat er gebeurt maar IK veroorzaak het niet, dat doet het onbewuste. Ik kom erop terug om de laatste twijfel bij U weg te nemen, bij de behandeling van wie of wat we zijn, wat de IK is.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 15 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.0 met 4 stemmen 289Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)