Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

OLIFANT EN MUIS 17: Nieuwe badkamer 2

De zomer ging voorbij. Het najaar kwam. Af en toe dacht olifant aan de buren, waarmee ze zo leuk gebridged hadden. Die hadden beloofd na de vakantie op te bellen, maar ze waren al lang terug en ze lieten niets van zich horen.
‘Misschien moeten ze eerst wat acclimatiseren,’ zei Muis.
Een paar weken later kwam Muis de buurvrouw tegen.
‘Ze stond te praten aan de overkant,’ zei ze, ‘Ik zei haar goeiendag. Ze deed heel spastisch. Ik vraag me af wat er aan de hand is.’
‘Het is gek,’ zei olifant, ‘Misschien vinden ze ons niet aardig.’
Als hij de vrouw van het bridgen zag keek hij voortaan strak voor zich uit.

De nieuwe badkamer was ondertussen klaargekomen. Het had lang geduurd omdat de aannemer er een paar spoedklussen tussendoor had gegooid.
Muis had al twee weken staan popelen om aan de slag te gaan, maar nu was het eindelijk zo ver. Zij had met de werkster kasten uitgeruimd, alle boekenplanken gesopt en de kleren gewassen. Olifant was weggestuurd.
‘Verzin maar wat om te doen,’ zei Muis, ‘We kunnen je hier niet gebruiken.’
Olifant besloot te gaan wandelen. Met tegenzin liep hij door het bos. Het leek wel uitgestorven:
steeds maar dezelfde treurige dennen die dropen van het vocht; vogels waren nergens te bekennen. Het modderpad liep eindeloos door.
'Ik ben eigenlijk gek dat ik dit doe,' dacht hij
Bij een tweesprong wist hij niet meer welke kant hij op moest. De rood met witte wandeltekentjes die hij tot dan toe gevolgd had waren verdwenen. Hij besloot het rechterpad te nemen.Bij een driesprong ging hij opnieuw rechts in de hoop dat hij terugzou komen op een plek die hij herkende, maar de weg kronkelde de verkeerde kant op en hij wou niet terug gaan. Op een gegeven moment moest hij toegeven dat hij verdwaald was. In zijn hoofd werd het leger en leger en juist die leegte vermoeide hem. Uiteindelijk kwam hij bij een autoweg en ontdekte dat hij een enorm eind de verkeerde kant op was gelopen. Het was al bijna donker.
Weer thuis ging hij vroeg naar bed, probeerde nog wat te lezen maar kon de ogen niet openhouden.

Midden in de nacht werd hij wakker van een hoog, gierend geluid. Dat was Muis. Hij rende naar beneden. Muis lag op de bank te snikken. Toen ze Olifant zag wuifde ze hem boos weg.
Olifant liep terug naar boven.Wat had hij verkeerd gedaan? Hij liet de avond de revue passeren.
Hij had eten voor hen beiden gehaald bij het restaurant om de hoek. Hij had Muis de groeten gedaan van de vrouw van het restaurant, waarop zij half verstaanbaar iets gebromd had. Daarna had hij de nieuwe badkamer geïnspecteerd. Muis was vrolijk en trots. Alles blonk.
Ze wees hem waar hij in de toekomst zijn tandenborstel kon neerzetten. Ze had een plek in het middelste kastje voor hem uitgezocht.
‘Nee,’ zei Olifant, dat doe ik liever niet, ‘dan zie jij mijn tandenborstel elke dag en dan moet ik hem van jou schoonmaken. Dat wil ik niet.’
‘Ik heb er toch nooit wat van gezegd,’ zei Muis.
‘Nee, maar ik ken je. We hebben nu een nieuwe badkamer. Die wil je netjes houden. Laat mij die tandenborstel nu maar in het linkerkastje opbergen, waar al mijn andere spullen staan. Dan zie je hem niet.’
Zou dat het geweest zijn waarom Muis nu zo huilde? Hij liep opnieuw naar beneden om het haar te vragen.Heel zacht deed hij de deur open en bleef in de opening staan. Muis lag op de bank,net links om het hoekje van de deur. Dat wist hij maar hij kon haar niet zien. Er stond een televisieprogramma aan over de prins van Muisland, die vandaag was overleden. Doodstil tond hij te wachten, Hij wist dat Muis wist dat hij er stond, maar ze zei niks. Toen er niets gebeurde sloop hij weer naar boven.
Waarom was ze zo boos? Misschien heb ik haar niet genoeg geprezen voor het schoonmaken van het huis, dacht Olifant. Misschien vond ze me ondankbaar. Maar ik mocht ook niet meehelpen, begon hij zich in gedachten te verdedigen.Ik mag nooit meehelpen. Volgens Muis doe ik nooit iets goed. Verongelijkt bleef hij in bed liggen. Toen Muis de slaapkamer binnenkwam was hij klaar wakker.
'Welterusten,'zei hij. Muis gromde alleen maar.

Schrijver: melvijn, 22 sep. 2010


Geplaatst in de categorie: partner

5,0 met 1 stemmen 136Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)