Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DE OUDE BOERENKNECHT

Een tachtigjarige boerenknecht was tijdens zijn lange leven nooit ergens anders geweest dan in zijn dorpje, in de omliggende velden en boomgaarden. Dit was volgens de simpele man ook het hele aardrijk.
Op een mooie zomeravond liep hij door de weilanden en graanvelden naar de horizon.
"Ik ga nu eens naar het einde van de wereld," dacht hij. "Ja, de rand van de wereld is toch die heuveltop, daar in de verte. Als ik die heuvel beklim, zal ik voor me de oneindige ruimte zien."
Hij ging verder, de zachtglooiende grashelling op. Warm en uitnodigend omringde het avondrood de groene top. Met een zware zucht stond de boerenknecht eindelijk helemaal boven.
Achter hem was de wijde wereld, waarin hij altijd geleefd had. Ver voor hem was een donkere bergrug zichtbaar; daarnaast tekende de zwarte gestalte van een grote stad zich af. De einder was daarom onzichtbaar.
"Is het grote luchtruim dan tóch begrensd?" ging het door de boerenknecht. "Het aardrijk dat ik ken, lijkt wel groter."
Vele vragende gedachten speelden in zijn hoofd. Nooit zal iemand daar het antwoord op weten, want de oude boerenknecht ging de eindeloze en tijdloze ruimte in.
Hij lag op de heuvel,geveld door een hartstilstand.

Schrijver: Han Messie, 3 juli 2011


Geplaatst in de categorie: filosofie

5.0 met 1 stemmen 253Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Marijke Vos
Datum:
8 oktober 2011
Email:
marijke.voshome.nl
Erg mooi en goed geschreven!Voel me soms ook als die boerenknecht, maar toch probeer ik in alle eenvoud van hetgeen te genieten, wat dichtbij en om mij is, want we kijken niet in de oneindigheid, dat wordt soms voorgespiegeld en we denken, daar moeten we naar toe, maar ís dat het ook? Voor mijzelf hoop ik in de bereibaarheid te blijven, want om even op dat prachtige goudsbloemenverhaal terug te komen...De Baron is overal.Wil ook even Kees Niesse sterkte wensen met zijn klachten... en hopen dat het nog draaglijk blijft!
Naam:
kees niesse
Datum:
4 juli 2011
Email:
c.h.niessekpnplanet.nl
Beste Han, een mooi filosofisch verhaal van een 80 jarige, die al vijftien jaar van zijn AOW en pensioen had kunnen genieten en zijn herenboer liet hem maar doorwerken en misschien wilde hij het zelf ook. Vragen zijn er ook: Was de knecht getrouwd en had hij kinderen? Persoonlijk ben ik ook zo'n type, kom ook nergens en heb al hartklachten en verrek van de pijn in mijn benen. Je verhaal graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)