Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bokito

Omdat Wouter als butler groot aanzien heeft bij de autoriteiten kreeg hij twee vrijkaartjes om de Diergaarde Blijdorp te bezoeken. Het echtpaar maakten daar natuurlijk gebruik van en genoten bij het aanschouwen van de talrijke dieren.
''Wat staan daar veel mensen bij elkaar ouwe, zal er wat gebeurd zijn?''
''Laten we er naar toe gaan, kijken wat er aan de hand is.''
Spoedig zagen ze de reden. Velen in de massa keken met ontzag naar de gorilla Bokito, die in 1907 ontsnapt was en een bezoekster mee sleurde en zwaar verwondde.
'' Ja Mien, dat is geen klein aapje en het is maar goed dat Bokito niet bij je kan komen nu de afstand tussen hem en het publiek groter is gemaakt.''
''Toch voel ik mij niet op mijn gemak ouwe, want waarom staan hier twee autobussen. Volgens mij kan je daarin vluchten als de gorilla weer los breekt.''

'' Dat kan wel eens waar zijn, ze houden er toch rekening mee, denk ik. Hij kijkt wel naar je en weet je waarom?''
''Hoezo, je maakt me bang, laten we maar weggaan, ik sta nu al te trillen op mijn benen.''
''Ik weet het wel waarom hij steeds naar je kijkt, hij ziet jouw gezicht, omdat je wel een halve meter boven de massa uitsteekt.''
''Kom Wouter, laten we een kopje koffie gaan drinken, het is hier mij te link.''

''Niet zo benauwd zijn, darling, hij kan door de grote afstand niet meer bij ons komen.''
Toen gebeurde het, ze bleef de gorilla aankijken en reageerde niet meer op haar man. Zelfs toen hij aan haar armen trok om mee te gaan bleef ze stokstijf naar Bokito staren en die keek op zijn beurt onafgebroken naar het gezicht van Mien. De menigte om haar heen kreeg het in de gaten en spoorden haar aan de aap niet aan te kijken, maar het hielp niet, ze bleef gebiologeerd naar hem kijken, helemaal in de ban van de gorilla, zoals een muisje naar een kat kijkt.

Bokito kwam steeds dichter bij het water en ging er zelfs in staan en keek weer met priemende ogen naar de ogen van Mien. Het volk om haar heen werd onrustig. Moeders namen hun kinderen bij de hand en liepen in de richting van de autobussen om er zeker van te zijn veilig te kunnen ontsnappen. Een oppasser van de dierentuin was kennelijk gewaarschuwd en liep naar Mien toe en pakte haar hand en zei:
''Mevrouw, kijk de gorilla niet aan, dat is gevaarlijk'', maar ze reageerde door hardop te gaan lachen. Wat de mensen nu zagen was wel heel wonderlijk, want de aap lachte terug en begon daarna luid te brullen.

Er kwam nog een oppasser aangelopen en hij maande het volk de autobussen in te stappen, maar Mien bleef en stapte zelfs naar voren om over het hek te gaan hangen. Niemand lukte het haar te bewegen weg te gaan, ze bleef maar naar de aap kijken. Wouter raakte helemaal over zijn toeren, maar het kleine manneke kon smeken wat hij wilde, ze bleef naar de aap kijken. Toen gebeurde het, een inbeciel gooide een lange polsstok naar de gorilla. Bokito begreep het, want hij pakte de stok, liep naar achteren en nam een aanloop en zette de stok midden in het water en sprong over het water.

De oppassers en Wouter trokken aan Mien, maar de drie mannen werden gewoon van haar afgeworpen, zo sterk was ze. Onder het volk was paniek uitgebroken en iedereen probeerden zo gauw mogelijk in een autobus te komen. Sirenes loeiden van politie- en ambulanceauto's. Ze waren net op tijd, want toen Bokito in staat was de grote vrouw te pakken kreeg hij een pijl met een verdovende injectie in zijn body en die was zo sterk, dat hij op het zand viel en bleef liggen. Een dokter en een broeder trokken Mien van de plaats des onheils weg en brachten haar weer bij haar positieven. Toen begreep ze pas, dat ze aan een groot gevaar was ontkomen. De man die de stok naar de gorilla had gegooid werd op aanwijzing van omstanders door de politie meegenomen.

Schrijver: kees niesse, 13 juli 2011


Geplaatst in de categorie: dieren

3.0 met 1 stemmen 1.980Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
29 juli 2011
Email:
hmessielive.nl
Ook al is dit verhaal herkauwen op een bekend en angstwekkend feit, het is fijndoordacht, origineel en psychologisch geschreven. Hoe iemand ongewild angst kan zaaien.... Het is een treffende aanwijzing hoe inbeelding of gevoel tot bestaande gebeuretnissen kunnen leiden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)